Att hitta köpare till kattungarna

Hur lätt eller svårt det är att hitta köpare till kattungarna beror bland annat på vilken kattras det är. Vissa kattraser är väldigt efterfrågade och man blir som uppfödare kontaktad av intresserade köpare redan innan man har planerat en kull. Om så inte är fallet kan man behöva annonsera och berätta om sina katter. Det är bra att ha en egen hemsida där man kan visa upp katterna och samtidigt informera om vad man förväntar sig av en kattungeköpare. När man föder upp raskatter kan man annonsera hos SVERAK (Sveriges kattklubbars riksförbund) eller hos ett kattsällskap för den särskilda rasen.

När får köparna hälsa på hos kattungarna?

Det är lämpligt att vänta med besök tills kattungarna är minst tre veckor gamla. Vid tre veckors ålder har kattungarna öppnat sina ögon och börjat röra på sig lite. Efter det börjar de visa mer och mer personlighet.

Var tydlig gentemot den intresserade köparen vad som gäller när de kommer och tittar. Till exempel att det inte är garanterat att du kommer att sälja en kattunge bara för att de kommer och tittar. Tala också om att det inte föreligger något köptvång för att de kommer och tittar. Om köparen är intresserad och ni kommer överens är det lämpligt att skriva ett tingningsavtal.

Välja rätt köpare

Som uppfödare vill du försäkra dig om att den som köper kattungen kan erbjuda ett kärleksfullt hem och förstår ansvaret att köpa en katt. Katter lever länge så det är ett långsiktigt ansvarstagande. Köparen måste känna till vad det innebär att ha katt generellt men också veta om det är något särskilt som krävs för just den här kattrasen, till exempel om pälsvård eller aktivering. Som kattuppfödare kan du skriva ihop en liten lista med kriterier och frågor du vill ha svar på och intervjua de som visar intresse. Till exempel:

 • Har de haft katt tidigare?
 • Hur ser familjesituationen ut?
 • Hur planerar de att aktivera katten?
 • Kommer katten vara inne eller ha möjlighet att gå ut?
 • Finns det planer på att ställa ut katten?

Som uppfödare kan man inte ha total kontroll över vad som händer när kattungen flyttar till sitt nya hem men med goda förberedelser och tydlig kommunikation kan man ge katten bästa möjliga förutsättningar för att hitta ett passande hem.  

söta kattungar i grupp

Förbereda kattungarna för försäljning

Under de veckor som kattungarna fortfarande bor hos uppfödaren är hanteringen viktig. Kattungarna ska lära sig att umgås med människor och att leva i ett hem med olika ljud och händelser. Du som uppfödare har därför en viktig roll i kattens första veckor i livet. Inför försäljningen krävs också några praktiska förberedelser:

 • Kattungarna ska vara vaccinerade och avmaskade. Köparen ska informeras om när nästa vaccination och avmaskning bör ske.
 • Kattungarna ska vara besiktigade av veterinär. Besiktningsintyget är bara giltigt i 7 dagar så besiktningen ska ske senast några dagar innan de ska flytta till sitt nya hem.
 • Det är lämpligt att id-märka och registrera kattungarna. Meddela köparen hur de kan registrera att de är ägare till katten. Läs mer om att chipmärka katten.

Det är vanligt att en katt får 3-4 kattungar, men de kan få så många som 8-9 ungar. Om katthonan har fått många ungar så kan försäljningen dra ut på tiden. Det är sällan så att alla köpare hämtar kattungen samma dag. Försök planera besiktning, vaccination m.m. så gott du kan relaterat till när kattungarna ska levereras.

Försäljning av kattungar

När kattungarna är 14 veckor gamla är de redo att flytta till sitt nya hem. Stressa inte igenom en försäljning utan ta dig gärna tid med varje enskild kattköpare.

 1. Gå igenom köpeavtalet och säkerställ betalning.
 2. Påminn kattköparen om att det är bra att registrera katten och ägaruppgifter i ett ID-register.
 3. Kontrollera att köparen har ordnat en kattförsäkring som gäller från den dag då de hämtar kattungen.
 4. Gå igenom skötselråd, vaccinationsplan, avmaskning och följ upp eventuella frågor och funderingar.

Om man vill kan man också förbereda ett litet kit till varje kattunge med till exempel mat för den första veckan och en leksak.

Vilken kattförsäkring ska man välja?

Ta en titt på vår guide för att välja kattförsäkring.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert