Tingningsavtal

Vissa uppfödare använder något som kallas tingningsavtal. Det här är ett avtal som man skriver mellan säljare och köpare när köparen har fått titta på kattungarna och bestämt vilken man vill ha. Köparen kan få besöka kattungarna när de är 6 veckor eller äldre och om man bestämmer sig för att köpa en kattunge lämnar man en handpenning, skriver tingningsavtal och säkerställer därmed att man får den kattunge man önskat sig när det är dags för leverans några veckor senare. Det här är också en säkerhet för säljaren att köparen kommer att genomföra köpet.

 

Köpeavtal för kattunge

Det är viktigt att skriva ett avtal när man säljer eller överlåter en kattunge. De kattförbund som finns i Sverige, SVERAK eller IDP, kräver att man skriver ett sådant avtal. Oavsett om man är ansluten till ett förbund eller inte rekommenderar vi på Moderna Djurförsäkringar att alltid upprätta ett köpeavtal. Det skapar tydlighet och trygghet för både dig som säljare och för köparen.

När man som uppfödare säljer en katt till en privatperson omfattas försäljningen av Konsumentköplagen. Det är en tvingande lag vilket innebär att man inte kan avtala bort delar av den i ett enskilt avtal mellan säljare och köpare. Ett köpeavtal bör alltså stämma överens med konsumentköplagen. De olika kattförbunden har avtalsblanketter man som medlem kan få använda. Är man inte medlem kan man alltid ta hjälp av en jurist för att få ett avtal korrekt utformat. Läs mer om att sälja kattungar.

vacker katt tittar upp mot kameran

Vad ska ingå i ett köpeavtal?

Köpeavtalet ska användas när en katt säljs och äganderätten övergår helt till köparen. Om man vill göra ett avtal om avelsrättigheter så får man göra ett särskilt avtal för det. Det är också lämpligt att använda ett särskilt avtal om man säljer en vuxen katt. I köpeavtalet kan man också göra tydligt vad som gäller för till exempel återköp, det vill säga om köparen ska ha rätt att lämna tillbaka katten eller inte, och hur stor summa som ska återbetalas.

 

Fodervärdsavtal

Att vara fodervärd innebär oftast att man tar över en katt utan att betala för den. Katten betalas i stället genom att uppfödaren behåller rätten till avel, och till viss del utställning. I avtalet ska det framgå vilka rättigheter och skyldigheter båda parter har. Det ska till exempel framgå hur många kullar på katthonan som uppfödaren har rätt till. Andra uppgifter som ska framgå är:

  • Hur lång tid avtalet gäller. Oavsett om uppfödaren har nyttjat sina rättigheter att använda katten i avel eller inte, så bör rättigheterna gälla som längst till det att katten uppnått en viss ålder.
  • Vad gäller när katten fått de kullar man avtalat om. Vanligast är att fodervärden blir ägare till katten.


Parningsavtal

När man ska para sin honkatt med någon annans hankatt är det att rekommendera att skriva ett parningsavtal. Avtalet reglerar framför allt vilken ersättning hankattsägaren ska få från katthonans ägare. Det är vanligt att katthonans ägare betalar en språngavgift vid själva parningen och sedan en till summa per kattunge som föds och blir ett par veckor gamla. I avtalet ska det framgå om det ingår ett eller flera försök till parning, vad som gäller om det inte blir några kattungar alls eller om de kattungar som föds avlider tidigt.

Vilken kattförsäkring ska man välja?

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om våra försäkringar för kattuppfödare.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert