Praktiska förberedelser

Att föda upp katter hemma går ofta bra om man har tillräckligt med utrymme. Det finns krav på hur stort utrymme katter ska ha enligt Jordbruksverket. Det finns också rekommendationer att följa för att minska risken för smittsamma sjukdomar. Dessutom är katter inte flockdjur och kan behöva enskilt utrymme för att må bra. Sen måste man givetvis kunna skilja honkatter och hankatter åt. Planerar man att driva kattuppfödning i större omfattning kan man behöva bygga rastgårdar eller på annat sätt utöka utrymmet för katterna. Läs mer om att starta katteri.

Kostnader och tid för kattuppfödning

Katter som sällskapsdjur är inte särskilt tidskrävande, men ska man föda upp kattungar får man räkna med att det kommer krävas både tid och pengar. Det blir snabbt ett stort projekt att få en meriterad katthona, att planera parning med rätt hankatt och hålla katthonan under uppsikt under dräktigheten och förlossningen. Att hålla rent när alla kattungar kommit kan också kännas som ett heltidsjobb. Förutom tid och engagemang är kattuppfödning förknippat med många kostnader. Läs mer om vad det kostar att föda upp katter.

liten söt kattunge ragdoll tittar mot kameran

Lagar och regler

Som kattägare finns det flera lagar, regler och riktlinjer som du bör känna till och måste följa. Ska man dessutom föda upp katter är det ytterligare lagar och regler man måste rätta sig efter. Det finns bl a lagar som styr hur man sköter om katter och det finns avelsregler som styr hur aveln ska gå till. Som kattuppfödare är det också viktigt att ta reda på vilka lagar som gäller vid försäljning och för avtal. Läs mer om lagar och regler för kattuppfödning.

Kunskap om parning, dräktighet och förlossning

Det finns inga gränser på hur mycket man kan lära sig om att föda upp katter. Allt från genetik och avel till hur en förlossning av kattungar går till och hur man säljer sina kattungar till rätt hem. Det är vår rekommendation att ta hjälp av erfarna uppfödare som kan dela med sig av sin erfarenhet och goda råd. Använd också det nätverk som finns av seriösa uppfödare, rasklubbar och organisationer som är engagerade i avel.

Mer fakta om katter

Läs mer om olika typer av katter, vilket foder katten borde äta med mera.

Läs mer
Linnéa Kjellén