1. Hem
  2. Moderna Djurförsäkringar
  3. Uppfödning katt
  4. lagar och regler för kattuppfödare

Djurskyddslagen – för alla djurägare

Oavsett om man håller på med kattavel eller inte ska man följa de lagar som gäller för att äga och sköta om katter. I djurskyddslagen framgår till exempel att man som kattägare ska göra vad man kan för att katten eller katterna ska må så bra som möjligt och att man ska skydda den från sjukdom och lidande.

I djurskyddslagen står också ”Det är förbjudet att utföra avel med sådan inriktning att den kan medföra lidande för föräldradjuret eller avkomman.”

 

Föreskrifter förtydligar djurskyddslagen

För att förstå mer i detalj vad som krävs för att som kattägare leva upp till Djurskyddslagen finns det föreskrifter hos Jordbruksverket. I Jordbruksverkets regler kan man till exempel läsa om:

  • Vilket utrymme krävs per katt?
  • Hur stor ska en transportbur vara?
  • Hur mycket tillsyn behöver katter per dygn?

Det finns ett kapitel som handlar om avel och där betonas det att man i avel med katter måste tänka på katternas välfärd. All avel som kan leda till lidande hos djuren är förbjuden. I föreskrifterna står det bland annat:

  • En katthona måste vara minst 10 månader gammal för att få användas vid planerad parning.
  • Katter som används i avel ska vara i god form fysiskt och psykiskt.
  • Man får inte avla på katter som har en sjukdom eller funktionsnedsättning som det finns en risk att avkomman ärver.
  • Katterna ska kunna försöka sig på ett naturligt sätt.

katt ligger och myser på skrivbordet på kontoretTillstånd från Länsstyrelsen

Som uppfödare av katter kan man behöva tillstånd från Länsstyrelsen. Det här gäller till exempel om man som uppfödare:

- har 10 eller fler katter som är ett år eller äldre.

- föder upp tre eller fler kullar per år.

- säljer kattungar från egen uppfödning från tre eller fler kullar per år.

All ekonomisk verksamhet med katter och all verksamhet i större skala måste ha tillstånd.

När man ansöker om tillstånd kontrollerar de att man är lämplig att driva verksamheten och att alla utrymmen är godkända utifrån de djurskyddskrav som finns. Att ansöka om tillstånd kostar ingenting, men om man får en anmärkning vid en första kontroll får man betala för en uppföljande kontroll.

Läs mer om hur du förbereder för att ha en kattuppfödning hemma.

 

Regler hos en kattklubb eller organisation.

Det finns ett par internationella organisationer vars uppdrag är att främja utvecklingen för kattraser. De största är Fédération Internationale Féline (FIFe) och World Cat Federation (WCF). Dessa organisationer tar bland annat fram rasstandarder för olika kattraser och beslutar om regler för kattutställning.

I Sverige har vi Sveriges kattklubbars riksförbund, SVERAK, som är anslutna till FIFe och det finns även några Independentgrupper (IDP) som är anslutna till WCF.

SVERAK är den centrala organisationen för de flesta av Sveriges kattklubbar. I organisationen arbetar man dels med generella frågor relaterat till katthållning, dels för en positiv utveckling av avel för respektive kattras. Det är i SVERAK eller IDP man kan registrera stamtavlor på sina raskatter.

Man måste inte som kattuppfödare vara ansluten till ett förbund men att vara ansluten ger en kvalitetsstämpel. Vill man hålla på med seriös kattavel bör man kunna registrera stamtavlor samt följa de hälsoprogram som finns.


Konsumentköplagen och dolda fel

En sista viktig lag man måste känna till är Konsumentköplagen. När man som uppfödare säljer en kattunge till en köpare omfattas man av den lagen och den säger bland annat att man som säljare är ansvarig för så kallade dolda fel. I den här lagen framgår också köparens rätt till reklamation.

Läs mer om köpeavtal.

Läs mer om dolda fel.

Vilken färg får kattungarna?

Vi har samlat nyttig fakta om genetik och avel inför uppfödning av katter.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert