Hur mycket kostar en katt?

Utöver kostnaden för själva katten tillkommer en rad kostnader för att ha katt. Här nedan har vi listat det viktigaste och ungefär vad det kan kosta per år. Du måste räkna med kostnader för mat, utrustning och kattförsäkring samt veterinärvårdsavgifter för t ex vaccination. Din kattförsäkring betalar du varje år. Om katten blir sjuk så får du räkna med ökade kostnader även om du får hjälp från din försäkring. Det är bra att ha en buffert för oförutsedda utgifter.
vit katt ligger på golvet

Katten kostar mest första året

Ofta kostar katten som mest första året. Speciellt när man skaffar en kattunge. Dels så blir det lite fler inköp av utrustning innan du tycker att du har allt du behöver, dels får du räkna med kostnader för vaccination och kastrering. En kattunge ska vaccineras två gånger första året, därefter endast en gång om året. Mellan 10-12 månaders ålder så ska katten kastreras om den inte ska gå i avel. Det är väldigt bra att ID-märka katten och registrera den, så det är också en kostnad du kan räkna med.

Vad kostar en katt?

Priset för en katt kan variera mycket. På Blocket har man t ex satt en minimikostnad på 500 kr. Sen kan priset vara högre eller lägre beroende på ras, vilka föräldrar katten har och så vidare. En raskatt kostar ofta 7000 kr eller mer.

Här ser du en uppskattning av löpande kostnader:

Kostnad År 1 År 2
Mat  2000 kr   2000 kr  
Transportbur  400 kr      - 
Kattlåda och spade  400 kr  - 
Kattsand  1000 kr  1000 kr
Mat- och vattenskålar  200 kr  100 kr
Avmaskning  120 kr  120 kr
Försäkring  2000 kr  2000 kr
Vaccination  600 kr  400 kr
Kastration hane  750 kr  -
Kastration hona  1000 kr  -
ID-märkning och registrering    450 kr   -
Leksaker  300 kr  300 kr
Summa totalt:  9220 kr  3820 kr

Fler kostnader

Framför allt om du har en innekatt behöver du räkna med ytterligare kostnader för att katten ska må bra och bli stimulerad.

  • Klotång  
  • Kam/borste till långhårig katt
  • Pälsschampo – speciellt om man ska ställa ut sin katt, men det kan vara bra att ha om katten blir smutsig.
  • Kattgräs
  • Klösbräda eller klösmöbel
  • Koppel och halsband – även om man inte har tänkt att gå promenader så är det bra att ha om man till exempel ska till veterinären eller resa med katten.

Sen finns det givetvis en massa andra saker man kan välja att köpa till sin katt!

Text: Linnéa Kjellén
Senast uppdaterad: 2019-02-06