Vad krävs av en polishund?
Polishundar kan ha olika arbetsuppgifter. Det vanligaste är att hundarna används som skyddshundar vid patrull och övervakning. Polishundarna används också för olika typer av sökarbete som personsök och specialsök. Det finns också hundar som är mer specialiserade för att söka efter bomber, narkotika eller andra ämnen relaterat till brott.
Generellt för polishundar är att det krävs fysiska förutsättningar som styrka, snabbhet och uthållighet. Det krävs också ett skarpt luktsinne. Utöver det är de mentala egenskaperna väldigt viktiga. En polishund behöver vara lojal, lättlärd, vara självständig och modig men samtidigt vara bra på att samarbeta med sin förare. En viktig egenskap är också att kunna skifta mellan intensivt arbete och vila. Det är långt ifrån alla hundar som passar som polishund.
Vilka hundraser används som polishundar?
I Sverige finns det ca 400 polishundar och de flesta är av rasen tysk schäferhund eller belgisk vallhund, malinois. De hundraser som används eller tidigare har använts som polishundar är:
- tysk schäferhund
- belgisk vallhund, malinois
- boxer,
- cocker spaniel,
- labrador retriever,
- australian kelpie
- blandraser
I andra länder kan det se annorlunda ut men tysk schäferhund är populär som tjänstehund i många länder. Man kan också se polishundar som är av raserna blodhund, pointer, doberman och rottweiler.
Att träna en polishund
För att en hund ska kunna arbeta som polishund krävs lång träning och ihärdiga insatser av hundföraren. Hunden ska givetvis vara frisk och ha fysiska förutsättningar men också ha hög arbetslust, förmåga att lära sig saker och följa order. När de är 12-18 månader gamla görs ett lämplighetstest innan man fortsätter med deras träning. Om de går vidare ska de sedan lära sig allt från att vänja sig vid alla möjliga miljöer, människor och ljud till olika lydnadsmoment. De ska också lära sig att i en orolig miljö kunna lyda sin förare utan att bli förvirrade eller stressade. Man lär den också att på olika sätt använda nosen genom att spåra eller söka efter personer eller objekt.
Som med all hundträning krävs det många timmars träning och massor av belöning. Man kan börja göra övningar med lek och bus som sedan utvecklas till mer seriösa arbetsuppgifter. Hundarna utvärderas efterhand för att se att de håller måttet. Det är väldigt mycket en polishund ska klara av!
Kan man adoptera en polishund?
Polisens hundar bor ofta hos en fodervärd första året i livet. Några av dem bor hemma hos en hundförare i tjänst. De hundar som inte klarar lämplighetstestet i ung ålder stannar ibland hos sin fodervärd. Andra kan behöva hitta ett nytt hem. Det gäller även för de hundar som av någon anledning senare behöver avsluta sitt arbete hos polisen och pensionerade polishundar.
Hundtjänstenheten som hanterar hundarna tar emot ansökningar om man är intresserad av att adoptera en polishund och gör en bedömning. Matchningen mellan den enskilda hunden och blivande ägare eller fodervärd är väldigt viktig.
Om man är intresserad av att vara fodervärd till en blivande eller pensionerad polishund kan man hitta mer information hos försvarsmaktens hundtjänstenhet.