Dobermanns historia

Dobermann har fått sitt namn från första uppfödaren av rasen, Friedrich Louis Dobermann, som levde i Apolda, Tyskland, på 1800-talet. Han var inte bara uppfödare utan arbetade som skatteindrivare och hundfångare av kringströvande hundar. Det var bland dessa infångade hundar han hittade hundar som han kunde använda i aveln för att ta fram rasen Dobermann.

Dobermanns hundar visade tidigt starka bruksegenskaper och användes som vakt- och gårdshundar.  De användes senare flitigt som polishundar och av försvarsmakten i Tyskland. 1911 kom första Dobermann till Sverige. Då kallades den Släthårig Tysk Råtthund.

Fakta om dobermann:

  • Ursprung: Tyskland
  • Mankhöjd: 61-72 cm
  • Vikt: 32-45 kg
  • Livslängd: 10-13 år
  • Egenskaper: brukshund med vaktande egenskaper, lojal och orädd

Storlek och utseende hos Dobermann

Dobermann är en stor hundras där hanhundar kan nå en mankhöjd över 70 cm. Tikar är lite mindre. En vuxen dobermann väger 35-45 kg. Det är en muskulös hundras med stolt hållning. De är kraftfulla men inte klumpiga utan atletiska och eleganta. Dobermann är till färgen svarta eller bruna med tantecken. Tantecken innebär att hunden har ljusare tecken ovanför ögonen, på käkpartiet, halsen, på bröstet, på tassar och benens insidor. Teckningen kan variera i tydlighet och täcka större eller mindre delar av dessa områden

två dobermannvalpar en svart och en brun

Tidigare kuperade man svans och öron på dobermann. Till att börja med av praktiska skäl, det var svårare för en angripare att få tag i hunden när de hade klippta öron och kort svans. Men det var också av estetiska skäl, att förstärka dobermanns imponerande utseende. Hundarna såg farligare ut med stående spetsiga öron i stället för hängande mjuka öron. Öronen kuperades tidigt på valpar och man använde olika tekniker för att få de klippta öronen att stå upprätt.

Att kupera svans eller öron är inte längre tillåtet i Sverige.

 

Temperament hos en Dobermann

Dobermann är en vakthund med egenskaper som att den är modig, självsäker och orädd. Den försvarar sin familj och kan vara skeptisk när den möter främmande människor. En väluppfostrad och socialiserad dobermann kommer dock inte koppla på sina vaktande instinkter utan anledning, det ska enbart ske på kommando.

Dobermann är i grunden vänlig och fredlig. Den är tillgiven och kan vara både snäll och kelig. Det är en hundras som behöver en tydlig ledare och är inte att rekommendera till oerfarna hundägare. Det är också en hundras som kräver en hel del motion och stimulans. En understimulerad dobermann aktiverar sig själv och kan hitta på bus.

Det är en lojal och arbetsvillig hundras och passar bra till olika hundsporter som till exempel lydnad och spår. Dobermann är populär i de internationella prov som har kallats IPO, numera IGP. IGP är ett bruksprov där reglerna är samma över hela världen. IGP består av fyra olika provformer inom spår, lydnad och skydd.

närbild ung dobermann vinter

Att köpa en Dobermann

Dobermann kan fungera som sällskapshund i den aktiva familjen, men är en hundras som kräver ett tydligt ledarskap och mycket tid för träning och stimulans. När man vill köpa en dobermann ska man ta kontakt med seriösa uppfödare som kan informera både om hälsostatus och mentalitet hos föräldradjuren. Det finns en del dobermann som har en stark jaktlust som hundarna måste få utlopp för i någon form av träning. Det finns också individer som är överdrivet reserverad mot främmande människor så mentaliteten hos hunden är viktig.

 

Hälsa och sjukdomar hos Dobermann

Det förekommer en hel del hälsoproblem hos rasen och enligt försäkringsbolagens statistik är dobermann överrepresenterad inom flera områden. Några exempel på hälsoproblem hos rasen är:

  • Höftledsdysplasi (HD) och
  • PHTVL/PHPV som är en ögonsjukdom
  • Hjärtfel, framför allt DCM, dilaterad kardiomyopati
  • Wobbler, som är instabilitet mellan halskotor

Det finns också en del hudproblem och en mild variant av blödarsjuka.

Redo att köpa hund?

Vi har samlat bra information och goda råd inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert