Läs mer:

 

1. Ta hand om tassarna

Under kallare tider utsätts hundens tassar för påfrestningar. Blöta, kyla och snö är oftast inte några större bekymmer, men du kan underlätta för hunden genom att smörja in tassarna med fett innan promenaden. Det skyddar också mot vägsalt. Du kan också välja att klippa lång päls på tassarna. Pälsen binder lätt fukt, snö, is och smuts. Läs mer om tassvård.

2. Fryser hunden?

De flesta hundar som har normal päls behöver inte kläs på för att klara kylan. Det finns dock så många olika raser och individer och ju mindre päls rasen har desto mer hjälp kan de behöva att hålla värmen. Oavsett pälstyp så kan hundens öron däremot vara i riskzonen för förfrysning vid bister kyla. Läs mer om att hundar fryser.

3. Syns hunden i mörkret?

Det är mycket bra om både du och hunden har reflexer och en lampa så att ni syns i mörkret. Det är inte bara bilförare som behöver hjälp för att se er. Även cyklister och andra gångtrafikanter kan bli överraskade av en uppdykande hund i mörkret. Västar och belysning finns i många utföranden.

4. Ta hand om pälsen

Det är alltid en fördel att sköta pälsen på hunden. Om pälsen blir för lång eller blir tovig så drar den lättare åt sig fukt, snö och is. Eftersom pälsen skiljer sig åt på olika hundraser kan du ta reda på vad som är bäst för din hund. Det kan vara praktiskt med ett regnskydd för att hålla hunden någorlunda torr i ruskväder. De finns i flera olika modeller med eller utan täckning för mage och ben. Har du en långhårig hund kan det vara skönt med ett regnskydd för att minska mängden sand och smuts som hunden annars skulle ha dragit in.

5. Behöver hunden mer mat?

En hund som vistas mycket i kyla behöver mer energi i fodret än på sommaren. Om det är första vintern tillsammans med din hund så kan du testa dig fram eller resonera med den du köpte hunden av. Det kanske bara krävs en liten justering av mängden mat. Läs mer om att välja hundfoder.

Tänk också på att enligt gällande lagstiftning får du inte lämna hunden ensam om det är kallare än minus fem grader inne i till exempel bilen.

Fjällvandra med hunden

Vi har samlat bra tips till dig som vill fjällvandra med hunden.

Läs mer
Linnéa Kjellén