Hur håller hunden värmen?

Precis som alla varmblodiga djur är hunden beroende av att kunna hålla en jämn kroppstemperatur för att fungera. Och ju kallare det är ute, desto svårare blir det förstås för hundens kropp att hålla värmen. Hundens skydd mot kyla består därför av flera olika system som samverkar för att behålla värmen.

Givetvis påverkar hundens päls och hårlag dess förmåga att stå emot kyla. Det är egentligen inte själva pälsen som isolerar, utan det stillastående luftlager som finns mellan håren i pälsen. Ju tätare underull och tjockare täckhår en hundpäls har, desto tjockare blir det isolerande luftlagret, och desto lättare blir det för värmen att stanna kvar nära kroppen. Hundar med tunn päls har följaktligen svårare att behålla värmen med pälsens hjälp.

Hunden har också förmågan till att sänka temperaturen i kroppsdelar som normalt sett avger mycket värme, som t.ex. nos, öron, ben, och tassar, genom s.k. ”värmeväxling”. Artärerna som leder varmt blod inifrån kroppen ut i kroppsdelarna ligger väldigt nära venerna som leder kallt blod utifrån kroppsdelarna tillbaka in i kroppen. Det varma blodet hinner då kylas av innan det når ut i kroppsdelen, som kan hålla en fortsatt låg temperatur. När blodet sedan ska tillbaka in i kroppen så värms det återigen upp av det varma blodet som är på väg ut. På detta sätt behålls värmen kvar inne i kroppen med alla organ, och framförallt nos, öron, ben, och tassar kan hålla en mycket lägre temperatur än kroppen i övrigt.

Slutligen har hunden också en högre andel brunt fett i kroppen än vad exempelvis människor har. Brunt fett skiljer sig från det vanliga vita fettet genom att det främst används för att producera värme – och vid kyla ökar nedbrytningen av det bruna fettet och omvandlas till värmeproduktion i kroppen.

jack russell med ett värmande täcke ute i snön

Fler vintertips till hundägare:

 

Men min hund fryser…

Om dessa funktioner tillsammans ändå inte räcker – vilket mycket väl kan vara fallet framförallt om du har en korthårig eller tunnpälsad hund – så kan hunden givetvis ändå börja frysa. Det visar sig genom att den kan börja darra och kura ihop sig, är ovillig att röra sig mer än nödvändigt, och kan få köldkramp i tassarna. Även öronen kan vara drabbade liksom pungen på hanhundar. Vid köldkramp i tassarna börjar hunden hoppa på tre ben och vill ogärna sätta ner den krampande tassen. Värm då tassen försiktigt i handen tills hunden visar vilja att använda benet igen. På samma sätt kan du värma bort skavande snö- och isklumpar som ofta bildas i pälsen mellan trampdynorna på lite mer långhåriga hundar.

Hur gör jag om min hund fryser?

Har du en hund som faktiskt blir påverkad av kylan så kan det vara en god idé att sätta på den ett värmande täcke. Det finns många olika täcken på marknaden, med olika grader av värmande och vattenavvisande funktion, och eftersom även passformen kan variera så är det klokt att ta med sig hunden till butiken för utprovning. Tänk på att det är bra om ett täcke skyddar hela ryggen samt även åtminstone en del av den känsliga buken, då den ofta är mer tunnpälsad och utsatt för snö och väta än resten av kroppen.

Skor eller tossor är det dock mycket sällan en frisk hund behöver, om den inte har en skada på ben eller tass. Tänk dock på att vägsaltet kan torka ut trampdynorna och ge sprickor i huden, så en god regel är att skölja och torka av tassarna vid hemkomst från promenaden.

Glöm inte att vid stillastående eller stillasittande så börjar hunden till sist frysa även om den är utrustad med täcke – och detta gäller även i bil! Det är inte tillåtet att lämna hunden utan tillsyn i ett fordon om det är möjligt att temperaturen går under -5°C.

De flesta hundar går dock gärna långa promenader även vid köldgrader, och många hundar älskar att leka och busa i snön. Så länge hunden arbetar, leker, eller är i snabb rörelse på annat sätt så är det liten risk att den börjar frysa - så lek och träna med din hund som vanligt, och njut av vintern tillsammans!

Fler vintertips för hundar

Här hittar du 5 bra tips inför höst och vinter.

Läs mer
Therese Bernqvist