Ta fram reflexer till både hunden och dig själv

40% av trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Många av dessa olyckor skulle kunna undvikas om alla var noga med att använda reflexer. Vi hjälper bilister och cyklister genom att ha reflexer och lampa både på oss själva och på hunden. Om du inte har några reflexer och möter en bil med halvljus ser bilisten dig först när du är 20-30 m från bilen. Med en bra reflex syns du redan på ca 125 m avstånd. Ett vanligt misstag är att man tror att man syns om det finns gatubelysning, men det räcker tyvärr inte.

Fler vintertips till hundägare:

 

Reflexväst till hunden

Reflexer som sitter lågt och är i rörelse syns bäst. Tänk också på att du vill vara synlig från alla håll. Hunden bör alltså ha en reflexväst eller sele med reflexer på och tänk på att det ska synas även framifrån och bakifrån. Har du en långhårig ras är det lämpligt med en reflexväst så pälsen inte döljer reflexerna. Till en korthårig ras kan det fungera med ett reflexhalsband. Du kan också komplettera med ett reflexkoppel. Du själv ska gärna ha reflexer i höjd med benen. 

Reflexer är en förbrukningsvara och håller sig inte synliga för evigt. De kan också försämras av fukt och smuts. Du kan ju enkelt kontrollera hur bra de syns genom att lysa på dem med en ficklampa i ett mörkt rum.

grupp med hundar som alla har reflex

Reflex eller lampa på hunden?

Lampor eller blinkande halsband är bra så att du själv ser var hunden är, samt att fotgängare ser att du har hund med dig. Bilister ser däremot inte lamporna då deras strålkastare är starkare, men de ser reflexer bra. En kombination av reflexer och lampor är därför det bästa.

Har du flera hundar kan du välja olika färg på lamporna så ser du enklare skillnad på dem även i mörkret. Lampor går att hitta i olika utformande och vissa modeller är anpassade för att fästa på just halsband eller sele.

Ser hundar i mörker?

Hundar har mycket bättre mörkerseende än vad människor har, faktiskt sex gånger bättre! Det är ett arv från vargen att kunna se bra i skymningsljus och uppfatta rörelse på långt håll. Hundar har fler ljuskänsliga receptorer (stavar) i ögat än vad människan har, och dessutom har de en reflekterande hinna i bakre delen av ögat som gör att receptorerna kan fånga upp mer ljus. Hundar är sämre på att se detaljer och olika färger, men mycket bättre på att se nyanser i det vi uppfattar som grått och de kan snabbare uppfatta rörelse.

Däremot kan vi människor oftast vänja oss vid mörkret snabbare. Hunden kanske verkar osäker de första minuterna på kvällspromenaden, men när ögonen vant sig ser de bättre!

5 tips för hunden inför vintern

Är ni redo för kyla och mörker? Här hittar du som hundägare fem bra tips.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert