Förberedelser innan fjällvandring med hund

Både du och hunden behöver komma i form för att orka njuta av en vandring i fjällen. Börja i god tid att gå med packning och gå lite längre sträckor. Normalt är dagstursavstånden i fjällen 10-20km. Om hunden kan bära en klövjeväska så kan de till exempel bära sin egen mat på turen. Träna hunden att gå med väskan och bygg på vikten av mat efterhand. Det är viktigt att klövjeväskan har bra passform och att vikten är jämt fördelad mellan sidorna. Observera att hunden inte skall bära mer än max 20–30% av sin egen vikt (till exempel en hund som väger 20kg ska max bära 4-6kg). Glöm inte kontrollera så att hunden inte får skav av klövjeväskan.  När ni kan gå 15km i kuperad terräng utan problem är ni redo.

Det kan vara smart att ta med sig ett energirikare foder till hunden på vandringen. Om du byter foder ska du göra det i god tid innan turen, så att hunden hinner vänja sig. Ett annat alternativ är att öka portionerna av hundens ordinarie foder.

Behöver hunden extra konditionsträning? Läs mer om att konditionsträna hund.

Läs mer om roliga aktiviteter med hunden:

Planera vandringen

Att få fundera på hur man får till den bästa turen på fjället är bland det roligaste! Fundera över vilka rutter som passar bäst för dig och din hund och om ni ska bo i tält eller stuga.

I stugor och på fjällstationerna finns det oftast hundburar att låna. Om man inte har en alltför stor hund så brukar de fungera bra. Man får räkna med att det är andra hundägare på plats samtidigt och det fungerar olika bra beroende på hur hundarna reagerar på andra hundar.

Väljer man att bo i tält är man friare. Ska man bo i tält är det bra att ”träna” hunden hemma att bo i tältet. I förtältet blir det inte så varmt, och då slipper man lite av kondensen inne i tältet.  

man och hund vandrar på fjället

Vandra med hund - Packlista

Utöver det du själv behöver ha med dig på vandringen så är det ett par saker du bör ta med dig till hunden:

  • Lite längre koppel. Har du en draghund tar du med ett dragbälte. Eventuellt kan du ta med en vajer så att du kan ”koppla upp” hunden vid fjällstationen/stugan.
  • Extra med mat, hunden kommer göra av med mycket energi.
  • En lätt mat- och vattenskål.
  • I svenska fjällen finns alltid god tillgång till vatten. Tänk på att vattnet kan vara väldigt kallt, även på sommaren. Vissa hundar är känsliga och blir lösa i magen.
  • Minst två tasskydd är bra att packa ner om hunden blir skadad i till exempel trampdynorna.
  • Har du en unghund eller hund med kort päls - ta med ett täcke/förstärkning.
  • Det är väldigt bra att ha med ett första-hjälpen-kit till hunden. Det kan innehålla handskar, koksaltlösning, sårtvättservetter, plastspruta för att kunna ge vatten/medicin vid behov, en fästingplockare, blodstoppare, gasbinda, kylpåse och termometer. Myggmedel för hund kan också vara värt att ta med.
  • Sist men inte minst – ta med en leksak!

 

Vandringstips

En fin tur att börja med är att gå från Storulvån via Gåsenstugorna till Stensdalen och avsluta i Vålådalen. Då slipper man de stora stationerna i Jämtlandstriangeln.

Ett annat alternativ är att åka till Ljungdalen och bo på Helags, och göra dagsturer därifrån.

Ett tredje och lite lyxigare alternativ, och en bra start om man inte är van att vandra, är att bo på ett fjällpensionat och göra dagsturer. Till exempel Enaforsholm.

Om du skall vandra in i Norge finns det särskilda regler. Det gäller oavsett om du bara gör en dagstur in i Norge. Läs mer om att ta hund med till Norge

Semester med hunden

Planera semestern så det passar hunden och hela familjen.

Läs mer
Ulf Bergman