Hur hittar jag en hundvakt?

Om du inte redan känner någon som du vet kan passa hunden kan det så klart vara knepigt att hitta en hundvakt. De flesta börjar att leta i sin närhet och frågar vänner eller släktingar om hjälp. Det kan också vara en kontakt man har via en hundklubb eller en kurs man har gått. Idag finns det också webtjänster och grupper i sociala forum där man kan få hjälp att hitta en hundvakt.

Checklista till hundvakten:

När du har hittat en hundvakt finns det några saker som är bra att tänka på.

 • Testa att lämna bort hunden under några timmar eller en dag första gången. Är hunden nöjd med att vara hos hundvakten? Känner hundvakten sig bekväm med att ta hand om hunden? Om den tilltänkta hundvakten har egna djur är det extra viktigt att testa hur det går.

 • Packa ihop en liten väska som hunden får med sig; koppel, halsband, bajspåsar, mat, skålar och gärna en filt eller en bädd. Och inte minst – favoritleksakerna!

 • Hundens mat är viktig. Ge hundvakten den mat som kommer gå åt under den tiden hunden ska passas. Ett tips är att dela upp mat och godis i portionspåsar. En påse per dag. Prata med hundvakten om vad som är okej eller inte och var extra tydlig med sådant som hunden absolut inte får äta.

 • Stäm av med hundvakten så att de har koll på vilka regler som gäller kring ansvar för hundar. Den som tar hand om en hund, även en hundvakt, har strikt ansvar för sådant som hunden eventuellt orsakar. Även om du har en hund som är van att gå lös tillsammans med dig och sköter sig exemplariskt så kan man inte räkna med att den beter sig likadant med en hundvakt. Speciellt under tiden 1 mars till 20 augusti är det strikta koppelregler.

 • Man kan ha väldigt olika föreställning om lydnad och uppfostran. Prata med din hundvakt om de saker som är viktiga för dig och din hund så det inte blir några missförstånd. Det går snabbt att lära en hund nya vanor eller ovanor så en vecka hos hundvakten kan lämna sina spår.

 • Hur är hunden med andra hundar? Förbered hundvakten om det är något särskilt den behöver tänka på vid möten med andra hundar.

 • Behöver hunden någon särskild pälsvård?

 • Vad gör man om det händer något – meddela hundvakten ditt försäkringsnummer och berätta hur man ska göra om man behöver kontakta veterinär. Lämna viktiga kontaktuppgifter.

golden retriever ligger på soffan hos hundvakten

Lämna hund på hundpensionat, hundhotell eller hunddagis

Om man inte hittar en hundvakt kan ett bra alternativ vara att lämna hunden på ett hundpensionat. De hundar som vistas på hundpensionat måste för det mesta vara försäkrade och vaccinerade. Innan du bokar pensionat är det ett par saker som är bra att tänka på:

 • Fråga uppfödare, hundvänner eller andra hundbekanta som har använt hundpensionat och lyssna på deras rekommendationer.

 • Kontrollera att pensionatet har tillstånd att få bedriva den här typen av verksamhet och att personalen är utbildad.

 • Ta reda på vad de har för lokaler och rutiner så att du ser att det är något som du tror kommer passa din hund. Du vill säkerställa att hunden kommer att bli rastad och aktiverad på en lagom nivå och samtidigt få möjlighet att vila.

 • Åk dit innan och hälsa på. Om du inte har fått rekommendationer från någon du känner kan du be om referenser från andra hundägare.

Lämna hunden ensam

Hur länge kan man lämna en hund ensam hemma?

Läs mer
Linnéa Kjellén