Har du tid för en hund?

När man skaffar hund ska man veta att man har tid att ta hand om och aktivera en hund. Speciellt första tiden med hunden är krävande, och avgörande för relationen mellan hund och ägare. Man måste också räkna med att man tar på sig ett ansvar som gäller för 10-15 år framåt.

Om man skaffar en valp är den första tiden ännu mer kritisk. Det är inte lämpligt att lämna bort en valp till t ex hunddagis. Det är du som hundägare som ska ta hand om hundens uppfostran och skapa en trygg och nöjd hund. Först när hunden är upp emot ett år gammal kan det bli aktuellt med hunddagis.

Läs mer om att skaffa hund:

Var ska hunden vara på dagarna?

Det är viktigt att lösa vardagen med hunden. Oavsett om du är ensamstående eller inte så måste man se till att hunden inte är ensam hemma för många timmar på dagen. Kan du kanske ta med dig hunden till jobbet? Har du möjlighet att ordna med en dagmatte? Eller har du tänkt ha hunden på dagis? Det finns många olika lösningar som kan fungera bra.

hund labrador och husse i solnedgång

Vilken hundras ska man välja?

Varje hundras är framavlad för att ha speciella egenskaper. Hundraser har därför olika behov av motion och aktivering för att må bra. Ta reda på vilket temperament och vilka drivkrafter hundrasen har, och fundera på om du kan tillgodose hundens behov på ett bra sätt. Om du bor trångt är det lämpligt med en mindre hundras. En liten hund kan också vara lättare att ta med sig i när man reser, eller att lämna bort till en hundvakt.

  • Om man vill ha en liten och trevlig sällskapshund som funkar i de flesta miljöer och är lättlärda kan man välja en Bichon havanais.

  • Om man vill ha en större hund men som ändå är ganska lätt att ha att göra med kan man välja en Golden retriever.

  • Om man är redo för en lite större utmaning och vill träna och tävla med sin hund kan man välja en Border Collie.

Vilken hundras passar dig?

Gör vårt test för att välja hundras.

Gör testet

Kan du be om hjälp?

Är du ensam med hund är det extra viktigt att bygga upp ett litet nätverk med vänner och bekanta som kan hjälpa dig. Du kanske i nuläget inte räknar med att resa någonstans eller göra saker utan hund, men det kan uppstå situationer då du behöver hjälp. Har du familj eller vänner som skulle kunna hjälpa dig med hunden? Eller kan du skapa kontakter på den lokala hundklubben?

 

Fördelen - aldrig mer ensam

Är det så att du väljer att skaffa hund så kommer du aldrig mera vara ensam. Du kommer att få en bästa kompis och en följeslagare som hänger med i vått och torrt. Det är inte möjligt att veta hur livet kommer att se ut de kommande 15 åren, men man får planera och kompromissa för att hitta lösningar. Vill du verkligen leva med hund så kommer du att lösa de bekymmer som uppstår.

De flesta hundar är anpassningsbara. Om man vänjer dem vid att vara i olika miljöer från när de är små så kan de hantera att vara på dagis en period i livet och sen följa med till kontoret en annan period. En av hundarnas mest fantastiska egenskaper är att de lever i nuet.

Fortfarande sugen på hund? Då behöver du läsa det här:
Guide till att köpa hund

Vilken hundförsäkring ska jag ha?

Vad ingår i en hundförsäkring?

Moderna Djurförsäkringar är nu en del av Trygg-Hansa. Läs mer om våra försäkringar för hund och räkna ut ditt pris direkt.

Läs mer
Linnéa Kjellén