Hur tidigt kan man para sin honkatt?

Katthonan blir könsmogen när hon löper första gången och kan då även bli dräktig. Det kan inträffa vid allt mellan 4 och 20 månaders ålder, men vanligt är runt ca 9 månader. Hur tidigt katterna blir könsmogna kan variera mellan olika raser men också mellan individer inom samma kattras.

Även om katthonan löper tidigt är det lämpligt att vänta tills hon är ca ett år gammal innan hon paras för första gången. Man vill att katthonan ska vara frisk och kunna ta hand om en kull med kattungar. Är honan äldre än tre år när hon paras första gången kan hon ha svårare att bli dräktig. Det finns inga regler om hur sent i livet man kan para en katthona men det finns regler om att man får ta max tre kullar inom 24 månader. Ofta kan en frisk katthona i god kondition paras upp till att hon är 8-10 år gammal.

Hitta rätt hankatt

För att hitta rätt hankatt att para sin hona med får man lägga lite tid och engagemang. Använd det nätverk som finns i kattklubben, på kattutställningar och genom din egen uppfödare. Ta också hjälp av den information som finns hos SVERAK eller motsvarande organisation där stamtavlor finns registrerade. Hos SVERAK kan man studera hankattens stamtavla samt göra en provparning som framför allt visar inavelsgraden. Läs mer om genetik och avel.

Ta kontakt med hankattens ägaren i god tid innan katthonan löper så att ni hinner komma överens om hur parningen ska gå till och skriva ett parningsavtal. Vissa hankatter är efterfrågade så är man ute i god tid finns det större chans att få en möjlighet att boka en parning.

stilig hankatt helig birma ligger och myser

När kan man para honkatten

För att få till en lyckad parning ska man pricka in honkattens höglöp. Honkatter löper väldigt oregelbundet. De påverkas av längden av dagsljus så på våren kan de löpa flera gånger på raken och på hösten och vintern inte alls. Har man en avelshona lär man sig snart hur löpcykeln ser ut och hur ofta löpen inträffar. Läs även Hur länge löper en katt.

Inför parningen ska båda katterna givetvis vara vid gott allmäntillstånd, rena och fräscha samt vara vaccinerade och kloklippta. Man ska också vara noga med att kontrollera förekomsten av parasiter. Finns det hälsoprogram för kattrasen ska dessa följas och det kan innebära att man till exempel scannar hjärta och njurar. Finns det inget hälsoprogram kan man välja att göra dessa tester ändå för att veta att man har en frisk avelskatt. Ägaren av hankatten har ofta tydliga krav för vilken honkatt de vill ta emot.

två katter kelar i solsken
Hur går en parning av katter till?

Parningen går oftast till så att honkatten flyttar tillfälligt in hos hankattsägaren när hon löper. Katterna måste paras ett par gånger för att det ska bli en lyckad befruktning. Exakt hur rutinerna ser ut kan vara lite olika men för att skapa bäst förutsättningar finns det ett par saker att tänka på:

  • Honan bör vara i höglöp när de släpps ihop. Om honan inte är redo finns risk för slagsmål.
  • Undvik att låta katterna gå på samma kattlåda. Genom att ha dem separat minskar man risken för smittor.
  • Katterna vill gärna vara ifred men det kan vara bra att hitta ett sätt att hålla lite koll på dem så att man ser att parningen blir av. Kanske kika genom en dörr som står lite på glänt.
  • Låt katterna vila några timmar i varsitt utrymme innan de släpps ihop på nytt.
  • Katterna får umgås 3-5 dagar och paras några gånger.

Om det visar sig att honan inte blivit dräktig får man ofta en omparning vid nästa löp utan extra kostnad. Det är sådant som framgår i ett parningsavtal.

Försäkring för kattuppfödare

Vilka försäkringar behöver man? Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om våra erbjudanden.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert