Viktigt med vaccination och avmaskning av valp

Kräkningar eller diarré kan bero på att valpen fått en infektion eller har en parasit. För att förebygga dessa problem ska man se till att vaccinera valpen och avmaska den. Både vaccination och avmaskning påbörjas hos uppfödaren så när man hämtar valpen ska man få information om när det är dags att vaccinera eller avmaska igen samt vilket preparat som har använts. Läs mer om Vaccination hund och om Avmaskning hund.

Vissa valpar kan kräkas när man byter foder. Det är bra att låta hunden få samma foder som de fick hos sin uppfödare och sedan stegvis vänja in den vid ett nytt foder. Läs mer om att välja foder till valp.

 

Vad gör jag om valpen kräks eller är lös i magen?

Ibland är det uppenbart varför valpen kräks. Har valpen fått i sig något olämpligt som kommer upp igen så kan man anta att det var det föremålet som retade till kräkning. Om valpen verkar må bra i övrigt så kan man ge den vatten och mat som vanligt och ha uppsyn över den så den inte kräks igen.

Om det inte är lika tydligt varför valpen kräks eller har diarré så kan man ställa undan matskålen några timmar samt se till att valpen får rikligt med vatten. När valpen ska äta igen ger man den istället för den vanliga maten små portioner av mer skonsam mat. Det kan till exempel vara kokt ris och kokt fisk, 6-8 gånger per dag i ett par dygn. När valpen blir bättre i magen återgår man stegvis till det vanliga fodret.

Kontakta veterinär om valpens allmäntillstånd blir sämre, om det finns blodspår i kräkning eller diarré eller om valpen får feber. Det kan vara bra att rådgöra med en veterinär hos FirstVet
Valpar och vuxna hundar kan drabbas av olika åkommor och sjukdomar under livets gång. Var noga mer att teckna en hundförsäkring för din valp.

söt valp cocker spaniel som är lite hängig

Valpen är hård i magen

En orsak till att valpen är hård i magen kan vara för lite vatten i kosten. Man ska alltid se till att valpen har tillgång till vatten. Man kan också testa att få in mer vätska i kosten på olika sätt beroende på vilket foder valpen äter.

Om valpen äter torrfoder kan det vara en bra idé att blöta upp fodret ordentligt innan det serveras eller hälla på vatten precis innan valpen ska äta. Om valpen äter färskfoder kan man se över sammansättningen av ben, brosk och kött. Mycket ben eller brosk i fodret gör ofta avföringen hårdare.

Om valpen försöker bajsa gång på gång utan att det kommer ut något kan den vara förstoppad. Vid förstoppning finns det receptfria medel som kan hjälpa, men det är väldigt viktigt att först ha kontakt med veterinär. Om du misstolkat din hunds symtom och den inte har förstoppning och du ger medel mot förstoppning kan du orsaka mer skada än nytta.

Avmaska valpen

När ska man avmaska valpar?

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert