Hur vet man att hunden har ont i magen?

En hund som har ont i magen söker antingen nära kontakt med sin ägare, vill sitta i knät eller ligga nära eller så drar den sig undan och vill vara ifred. Den kan gå kutryggig, röra sig stelt, flämta, flåsa, hålla svansen mellan benen och/eller ligga och darra i hela kroppen. Vissa hundar kan börja vanka av och an hemma. Många gånger missuppfattar djurägaren symtomen och tror att hunden har ont i kroppen.
Om hunden har ätit något olämpligt kan den försöka kräkas eller kräks upp det olämpliga. Om den har ont i magen för att magen varit tom för länge kan den kräkas galla och gult slem.

Ibland är det bra att ta en kortare promenad för att kanske få magsmärtorna att släppa. Ibland hjälper det att ge hunden lite vatten, men i de flesta fall är det bra att låta hunden vila och få vara ifred och låta magen återhämta sig utan att belasta den med vare sig mat eller vatten.

Magsmärtorna kan sedan plötsligt släppa eller så får din hund kräkningar eller blir lös i magen.

Hunden har diarré

Om din hund får diarré är det bra att ta bort vanliga maten och låta hundens mage vila sig ett par timmar, gärna över natten. Det finns bra medel på apoteket, så kallade prebiotika, som kan stoppa diarré. Om hunden är hungrig kan du ge den små portioner av så kallad skonkost, som till exempel kokt ris, kokt vit fisk eller kokt kyckling. Det finns även bra dietfoder hos veterinär. Dessa foder är lättsmälta och ger din hunds mage möjlighet att återhämta sig. Ge bara 25-50% av dagsransonen första dagarna och öka successivt mängden så att full dagsranson ges efter cirka 1 vecka.

Hur länge ska hunden äta skonkost?

Det vanligaste felet är att för snabbt gå tillbaka till hundens vanliga foder. Hunden bör äta hemlagad skonkost eller dietmat minst 3-4 dagar. Ju längre tid den haft diarré, desto längre tid måste den äta skonkost. Om du fuskar och börjar ge hunden den vanliga maten för fort kan hunden få diarré igen och då tar det ännu längre tid att få magen bra. Det kan ta upp till 14 dagar för magen att återhämta sig. Ju noggrannare du är med vad du ger din hund att äta, desto fortare återhämtar den sig. När du ska gå tillbaka till den vanliga maten, ge bara ytterst lite första gångerna, öka successivt portionerna och låt det ta flera dagar innan du helt gått tillbaka till den vanliga maten.

Glöm inte att en hund som bara får kokt ris och kokt vit fisk knappt kommer att ha någon avföring efter några dagar. Om din hund inte bajsar betyder det inte att den är förstoppad, det kanske inte finns något i tarmen att bajsa ut.

liten vit hund ligger på golvet

Hunden är hård i magen

En hund som är förstoppad försöker gång på gång att bajsa, men det kommer inget trots att den sitter och klämmer. Ibland kommer små stenhårda bajskorvar.

Det är bra att ge hunden extra mycket vatten om den är förstoppad. Risavkok, det vill säga det vattnet som du kokat riset i, kan ges till hunden. Det smakar godare än vanligt vatten och kan göra att din hund dricker mer. Det kan även hjälpa att ge din hund messmör eller vanligt smör. Det finns vissa receptfria medel som kan hjälpa vid förstoppning, men det är ytterst viktigt att först ha kontakt med veterinär. Om du misstolkat din hunds symtom och den inte har förstoppning och du ger medel mot förstoppning kan du orsaka mer skada än nytta.

Ta del av mer information om hundens hälsa och olika sjukdomar som kan drabba hunden.

Vad ingår i hundförsäkringen?

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om veterinärvårdsförsäkring för hund och räkna ut pris.

Läs mer
Ylva Trygger Veterinär