Att köpa hund från ett annat land

Att köpa en hund är ett stort ansvarstagande och oavsett om man köper en hund i Sverige eller i utlandet bör man ha tänkt igenom sitt beslut.

  • Ta alltid reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller i utlandet.

  • Köp aldrig en hund via mellanhand. Köp absolut inte en hund i en baklucka på en bil någonstans.

  • Kräv att få besöka valpen i dess hemmiljö och se till att få träffa tiken som är mamma till valpen. Köp inte en hund som kommer från en dålig miljö. Om det är svårt att resa finns det idag många digitala möjligheter för att få till en träff med ägaren och hunden online.

  • Kräv ID-handlingar och intyg från veterinärbesiktning före köpet. Om du har frågor om besiktningen ska du kunna kontakta veterinären.

  • Köp inte en hund som inte är helt frisk.

  • Hunden skall vara korrekt vaccinerad mot infektion med parvovirus (hundpest) samt mot sjukdomarna HCC och valpsjuka. En hund från ett annat land än Sverige ska dessutom vara vaccinerad mot rabies.

Köp inte en smuggelhund

Det finns tyvärr en organiserad illegal handel med insmugglade hundar, både i Sverige och i övriga Europa. Det här är en väldigt oseriös handel som ofta innebär att hundarna lider och det finns en stor risk att man köper ett sjukt djur eller hundar med defekter. Det finns också en stor risk för smittspridning till både andra hundar och människor. Enda sättet att få stopp på den här handeln är att man slutar köpa hundar från oseriösa försäljare.

två valpar av rasen podenco iberico

Regler för införsel av hund

Det finns regler man måste följa för att få tillstånd att importera en hund till Sverige. Reglerna skiljer sig beroende på i vilket land du ska köpa hunden så se till att ta reda på vilka krav som finns så att du kan förbereda dig. Reglerna skiljer sig också beroende på om du själv åker och hämtar hunden eller om den reser själv. Du kan läsa mer om de regler som finns hos Jordbruksverket.

Hunden som ska importeras måste vara ID-märkt samt vaccinerad mot rabies. Hunden måste också ha ett pass. Om ett pass inte kan utfärdas i det land där man hämtar hunden finns det en särskild blankett man kan använda (blankett E9.207) som man kan hitta på Jordbruksverkets hemsida. En hund som reser från Norge behöver inte vara vaccinerad mot rabies men däremot ha ID-märkning och pass.

Reglerna syftar främst till att förhindra att rabies förs in till Sverige. Rabies är en väldigt allvarlig sjukdom som kan smitta även till människor. Förutom rabies finns det andra sjukdomar i andra länder som inte finns i Sverige, några av dem är:

  • Leishmanios
  • Hjärtmask
  • Den bruna hundfästingen
  • Monocytär ehrlichios
  • Leptospiros


Om hunden reser utan ägaren

Om hunden inte reser med dig så ska djuret ha med sig EU-pass som visar ID-märkning och rabiesvaccination. Det krävs också en försäkran om vem som är ägare tillsammans med en fullmakt som visar namn och ID-nummer och att hunden får transporteras av det ombud eller det fraktbolag som du ska anlita. I dokumentet ska det också framgå att hunden inte ska säljas vidare.

 

När valpen kommer till Sverige

När valpen kommer hem till Sverige ska du hos Jordbruksverket registrera att du äger hunden. Du kan också välja att registrera valpen hos Svenska Kennelklubben. För att kunna registrera hunden i SKK måste du se till att få med dig rätt handlingar från kennelklubben i landet där hunden köptes. Man bör så snart som möjligt försäkra hunden. En hundförsäkring ska tecknas innan valpen har blivit 4 månader för att hunden ska få ett fullgott skydd. 

Läs mer om valpar:

Adoptera hund

Hur fungerar det att adoptera en hund? Vi har samlat bra information.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert