Varför adoptera en hund?

När man adopterar en vuxen hund får man en kompis som är lite äldre, mer ansvarsfull och förhoppningsvis rumsren. Den kanske har fått en grundläggande uppfostran så att du får en vuxen och stabil hund. 

Med hjälp av de hundadoptionscenter och förmedlare som finns kan man få hjälp att hitta en hund som passar ens livsstil, hem och familj. De som hjälper till med adoptionen brukar anstränga sig mycket för att hitta människor och hundar som passar bra ihop.

Om man adopterar en hund gör man också en insats för att hjälpa en hund som behöver ett nytt hem. Att en familj måste lämna ifrån sig sin hund kan ha många olika anledningar, till exempel allergi, nya förhållanden i familjen eller boendesituation.

Adoptera valp

Det är inte bara unghundar eller vuxna hundar som kan behöva adopteras utan det finns också valpar utan hem som behöver en ny familj. Hundstallet och andra hundadoptionsorganisationer förmedlar även valpar. 

Att skaffa en valp kräva en hel del jobb i uppfostran och träning. Att adoptera en valp som har haft en tuff start i livet kan innebära ännu mer utmaning. Om det dessutom saknas information om valpens härstamning eller bakgrund finns en stor osäkerhet kring vad man kan vänta sig i beteende eller hälsostatus. Med fokus på relationen och att skapa trygghet för valpen så växer de flesta adopterade valpar upp till sunda och trevliga hundar. 

vit gullig hund med sin matte

Adoptera en ”problemhund”

I några tråkiga situationer kan hundar hamna på hundstall på grund av vanvård eller misshandel. En sådan hund kan ha känslomässiga problem, svårt att känna förtroende för människor med mera. Väljer man att adoptera en hund som har haft en svår bakgrund måste man förstå vilket extra arbete det kan innebära och vara säker på att man klarar av åtagandet. Hundstallet matchar en blivande hundägare men den individ som de anser kommer passa bäst. Hundstallet kan också finnas till stöd med tips och råd.

Även om hunden inte har beteenden som skapar större problem så kan det vara beteenden man måste hjälpa hunden att förändra. Det är fullt möjligt att lära en gammal hund att sitta, men det kan krävas lite mer tid och tålamod.

hund med okänd bakgrund utomhus

Adoptera en gatuhund

Att adoptera en hund från ett annat land än Sverige ställer ännu högre krav på dig som hundägare. Det finns organisationer som hjälper till med förmedling av hundar från utlandet till Sverige och från dem kan man få hjälp. Men det ligger ett stort ansvar på den som väljer att adoptera:

  • Det finns regler om att föra in hundar till Sverige. Dessa regler syftar främst till att inte få in rabies i Sverige. Läs mer om att köpa valp utomlands.

  • Det är svårt eller omöjligt att få information om hundens bakgrund. Genom en seriös organisation kan man försöka få så mycket information som det går men det finns ofta väldigt många frågetecken. Man vet inte vad hunden har varit med om och hur dess bakgrund kan ha påverkat dess beteende.

  • Det finns ingen information om hundens hälsostatus. Trots att hunden är besiktigad i sitt tidigare hemland är det att rekommendera att hunden besiktigas på nytt när den kommer till Sverige. Man kommer inte upptäcka allt vid en besiktning men man kan försöka ta reda på så mycket som går. Det finns dessvärre sjukdomar eller smittor som visar sig först senare, så det innebär alltid en risk att adoptera en hund med okänd bakgrund.

Kan man försäkra en adopterad hund?

Ja, det går bra att försäkra en adopterad hund om den är yngre än 8 år.

För hundar som importerats från ett land utanför Norden och som varit i Sverige i kortare tid än sex månader, behöver vi ett svenskt veterinärintyg. Intyget får inte vara äldre än 30 dagar när du ansöker om hundförsäkring. 

Köpa valp utomlands

Vi har samlat information om vad du bör tänka på om du köper en valp utomlands.

Läs mer
Linnéa Kjellén