1. Hem
  2. Moderna Djurförsäkringar
  3. Fakta om katter
  4. Kattfoder - Välj rätt foder till din katt eller kattunge

Vilken näring behöver katten?

Katter har mycket speciella näringsbehov och det krävs att fodret innehåller de näringsämnen som katten behöver för att hålla sig frisk. Samtidigt är balansen mellan de olika ingående ingredienserna av största vikt, eftersom för mycket lika väl som för lite av vissa ämnen kan göra din katt sjuk. Läs mer om kattens näringsbehov.

När du väljer foder åt din katt måste du bland annat utgå från ålder, vikt, aktivitetsnivå (om den vistas utomhus eller är en innekatt) och eventuella hälsoproblem. Det är bra att passa på att fråga din veterinär om vilket foder som är lämpligt för just din speciella katt vid ett veterinärbesök.

grå kattunge äter mat ur en skål

Priset på kattfoder

Kostnaden för kattfoder skiljer sig mycket mellan olika kommersiella märken. Vad skiljer dessa kattfoder åt?

De dyrare kattfodren tillverkas oftast av ingredienser av högre kvalitet än de billigare. Kattfoder ska innehålla relativt höga mängder protein och fett. Det är dock ingen idé att fylla ett foder med ingredienser som inte kattens speciella mag-tarmkanal kan smälta och tillgodogöra sig. En avgörande skillnad mellan olika kattfoder är just smältbarheten. Det betyder att du inte bara kan utgå från vad som står på påsens innehållsförteckning, du måste veta att fodertillverkaren lagt forskningspengar på att ta reda på om katten verkligen kan tillgodogöra sig näringen i fodret.

Katten är känslig för hur väl avvägt näringsinnehållet är, det vill säga de exakta mängderna i förhållande till varandra. Näringsämnen som finns i för stor mängd, för liten mängd eller i fel balans kan göra din katt sjuk.

Detta sammantaget innebär att ju mer forskning som fodertillverkaren har lagt på att utveckla produkten, desto dyrare foder.

 

Olika typer av kattfoder

Det finns bland annat torrfoder, våtfoder och färskfoder. Katter är generellt inte så känsliga för byte av foder och man kan blanda de olika typerna för att ge katten lite variation. Ge dock inte vegetarisk kost eller hundmat till katter, då får de inte i sig den livsviktiga aminosyran taurin.

Torrfoder

Det flesta katter får torrfoder, enbart eller med lite våtfoder som extra krydda. Torrfoder är enkelt att förvara och håller sig länge i matskålen. Vissa katter tycker dock att det smakar för lite om torrfoder.

Våtfoder

Många katter tycker att våtfoder är godare än torrt foder. Det både luktar och smakar mer och triggar kattens aptit. När katten äter våtfoder får de dessutom automatiskt i sig mer vätska. Våtfoder innehåller generellt färre kalorier i förhållande till volym så det är ett bra alternativ till en katt med stor aptit.

Färskfoder

Man kan också välja att servera katten färskfoder. Färskfoder är rått kött och benprodukter som frusits ned och man hittar det i frysdisken. Katter som är vana att jaga sin egen föda, till exempel de som fångar möss, uppskattar sällan kött som varit fryst. Andra katter tycker att färskfoder från frysdisken är väldigt gott. Färskfoder innehåller också mycket vätska. Viktigt när man serverar katten färskfoder är att tänka på hanteringen. Fodret som ofta baseras på kyckling kan innehålla bakterier som inte alltid är farliga för katten men som vara besvärliga för oss människor.

Om katten får ett helfoder bör den inte få några extra tillskott av vitaminer och mineraler eftersom den då kan få ett skadligt överskott av vissa ämnen i kroppen. Om man komponerar ihop katten kost själv måste man dock känna till en hel del om kattens näringsbehov så att man inte missa essentiella näringsämnen.

Skötseltips till katt

Vi har samlat många goda råd för skötsel av både katt och hund.

Läs mer
Linnéa Kjellén

Granskad av

Ylva Trygger Veterinär