Vilket kattfoder ska jag välja?

Din kattunge ska utvecklas från en lurvig liten boll, via en levnadsglad och upptäckande katt, till en distingerad och värdig senior katt. Självklart har inte den lilla lurviga bollen samma näringsbehov som den äldre katten och vid val av foder bör du vara noga att välja ett foder som är lämpligt för respektive ålder.

Katter har mycket speciella näringsbehov och det krävs att fodret innehåller de näringsämnen som katten behöver för att hålla sig frisk. Samtidigt är balansen mellan de olika ingående ingredienserna av största vikt, eftersom för mycket lika väl som för lite av vissa ämnen kan göra din katt sjuk. Läs mer om kattens näringsbehov.

När du väljer foder åt din katt måste du bland annat utgå från ålder, vikt, aktivitetsnivå (om den vistas utomhus eller är en innekatt) och eventuella hälsoproblem. Det är bra att passa på att fråga din veterinär om vilket foder som är lämpligt för just din speciella katt vid ett veterinärbesök.
kattunge äter ur matskål

Priset på kattfoder

Kostnaden för kattfoder skiljer sig mycket mellan olika märken. Vad skiljer dessa kattfoder åt?

De dyrare kattfodren tillverkas oftast av ingredienser av högre kvalitet än de billigare. Kattfoder ska innehålla relativt höga mängder protein och fett. Det är dock ingen idé att fylla ett foder med ingredienser som inte kattens speciella mag-tarmkanal kan smälta och tillgodogöra sig. En avgörande skillnad mellan olika kattfoder är just smältbarheten. Det betyder att du inte bara kan utgå från vad som står på påsens innehållsförteckning, du måste veta att fodertillverkaren lagt forskning och utveckling på att se till att katten verkligen kan tillgodogöra sig näringen i fodret.

Katten är känslig för hur väl avvägt näringsinnehållet är, det vill säga de exakta mängderna i förhållande till varandra. Näringsämnen som finns i för stor mängd, för liten mängd eller i fel balans  kan göra din katt sjuk.
Detta sammantaget innebär att ju mer forskning som fodertillverkaren har lagt på att utveckla produkten, desto dyrare foder.

Typ av kattfoder

Det finns bland annat torrfoder, våtfoder och burkfoder. Det flesta katter får torrfoder, enbart eller med lite våtfoder som extra krydda. Eftersom katter är finsmakare kan man behöva testa sig fram till ett foder som katten tycker om. Med många katter fungerar det bäst med en variation av typ och smak på foder.

Om katten får ett helfoder bör den inte få några extra tillskott av vitaminer och mineraler eftersom den då kan få ett skadligt överskott av vissa ämnen i kroppen.

Text: Linnéa Kjellén
Granskat av veterinär: Ylva Trygger
Senast uppdaterad: 2019-02-06