Staffens historia

Staffordshire bullterrier är en hundras från England. Den härstammar från hundar som bland annat användes i hundkamper i framför allt Midlands. Det fanns olika hundar av typen bullterrier som utvecklades i lite olika riktning. Staffordshire bullterrier godkändes som ras av den brittiska kennelklubben 1935. Man valde att lägga till Staffordshire till namnet för att skilja dem från den hundras som blivit bullterrier. Många av de hundar som registrerades då rasen godkändes kom från trakterna runt Staffordshire.

När hundkamper förbjöds så utvecklades hundrasen till sällskaps- och utställningshund. Staffordshire bullterrier blev snabbt mycket populär och älskad. Den är i dag en av de tio vanligaste raserna i England. I vissa få länder är hundrasen förbjuden.

1965 kom den första staffen till Sverige men det fanns till en början få hundar. Det var först 1991 som den svenska rasklubben bildades.

Spana in vår topplista över populära hundraser på webben.

Kännetecken och egenskaper

Staffordshire bullterrier är en mellanstor hund, mankhöjden är 36–41 cm. Hanar kan väga upp till 17 kg och tikar lite mindre. Hundrasen är muskulös, aktiv och spänstig och är väldigt stark i förhållande till sin storlek.

Staffen är släthårig utan underull och har en väldigt lättskött päls. Den finns i några olika färger, enfärgade eller i kombination med vitt. Hundrasen har så kallade ”rosenöron”. Öronlappen är tunn, öronbrosket mjukt fjädrande vilket gör att halva örat lyfts upp och viks framåt eller utåt.

Det här är en modig och ihärdig hundras med stabilt lynne och stor tillgivenhet för människor. Många staffeägare uttrycker hur hundarna är särskilt tillgivna till barn. Staffen är energisk och positiv och älskar att vara med, vilka aktiviteter som än står på schemat. Förutom att de är mästare på att kela med familjen hemma i soffan är de populära i hundsporter som agility, lydnad, rallylydnad, viltspår och bruks.

Hälsa

Precis som med många hundraser så finns det hälsoproblem som är mer vanligt förekommande. Hos staffordshire bullterrier är det sjukdomar som rör immunförsvaret, till exempel allergier. Det här är en av de hundraser som oftare drabbas av demodikos/demodex oftare än andra raser.

Staffordshire bullterrier är en av raserna som omfattas av SKKs Särskilda Rasspecifika Domaranvisningar. Syftet med dessa anvisningar är att uppmärksamma rasdomare på exteriöra överdrifter som kan påverka hundrasernas sundhet och funktion. För staffe ska de särskilt titta på bett, andning och hud.

Köpa valp

Redo att köpa valp? Här hittar du nyttig information och goda råd inför valpköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén