En hundras från Japan

Shiba är en av de japanska nationalraserna. Det är den minsta av de japanska spetshundar som finns. Shiba användes ursprungligen till jakt på småvilt och fågel. I slutet på 1800-talet fick de konkurrens av brittiska jakthundar som Setter och Pointer. Man korsade också Shiba med dessa hundraser och den renrasiga shiban blev mer sällsynt. Från 1928 tog man tag i aveln på nytt, en japansk kennelklubb bildades för att bevara de inhemska hundraserna. De såg till att bevara den renrasiga shiban.

Den första shiba inu i Sverige kom hit redan 1972. Uppfödningen var under en lång tid väldigt begränsad, det var bara en kennel som födde upp Shibavalpar. Från 1990-talet har uppfödningen ökat och även import av shiba från andra länder. Idag finns det drygt 1300 hundar av shiba i Sverige.

Fakta om shiba inu:

  • Vikt: 8-10 kg
  • Mankhöjd: 35-40 cm
  • Livslängd: 13-15 år
  • Ursprung: Japan
  • Användningsområde: sällskapshund

Storlek och utseende hos en Shiba

Shiba är en liten och proportionerlig hund. Mankhöjden är mellan 35–40 cm. Hanhundarna är lite större än tikarna. Hundrasen finns i tre olika färger; röd, black and tan och sesam. Sesam innebär inblandning av svarta pälshår. Antingen vita och svarta pälshår eller röda och svarta pälshår. Oavsett grundfärg så ska shiban ha vitaktig päls på flera områden på kroppen som till exempel nosen, kinderna, benens insidor och svanens undersida. Det är kallas "urajiro“.

Shiban har ofta en hårt kringlad svans som en liten knorr. I Japan anses det dock finare med en ”sabelsvans” som står i en mjuk båge över hundens rygg. 

en liten söt hund Shiba ute i skogen

 

Temperament hos shiba

Shiba är en vänlig hundras. Den är alert, nyfiken och lättlärd. Den kan samtidigt vara lite egensinnig och inte alltid göra som matte eller husse vill. Det är många som beskriver hur man måste ha lite humor för att uppfostra en shiba. Shiban är känslig för kroppsspråk så man kan som ägare till en shiba få lära sig lite extra om hundars beteende och språk för att undvika missförstånd. Den är inte alltid lämplig som första hund. Hundrasen kan vara reserverad mot främlingar.

I Japan lägger man väldigt stor vikt vid mentaliteten hos en Shiba. Man säger att det ska vara ”en modig, majestätisk hund med stor inre styrka, kombinerad med en obrottslig lojalitet och tillit till sin ägare”. 

Ursprungligen användes shiban till jakt, men idag används den framför allt som sällskapshund. Man kan testa lite olika aktiviteter med sin Shiba, några aktiviteter som passar hundrasen är viltspår, lydnad och olika typer av tricks och konster. Det är en hundras som behöver ganska mycket motion och mental stimulans. 

 

Hälsa och sjukdomar

Shiba är en frisk hundras. Det finns inga specifika sjukdomar hos hundrasen dokumenterade. Precis som hos många andra hundraser förekommer höftledsdysplasi och det finns även tandförluster. Det är en hundras som ofta blir väldigt gammal, upp till 15-16 år är inte ovanligt.

Vad kostar en hundförsäkring?

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Läs mer om våra försäkringar för hund och räkna ut ditt pris direkt.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert