Måste en utekatt kastreras?

Jordbruksverket har nya regler från 15 juni 2020. Där framgår det att man som kattägare ska göra vad man kan för att katter inte ska fortplanta sig oplanerat, oönskat eller överdrivet. Har man en hankatt som går lös ute så bör man alltså kastrera katten.

Läs mer om nya regler för hund och katt.

Fördelar med att kastrera hankatt

  • En kastrerad hankatt blir lugnare och mer harmonisk. Katten blir ofta mer tillgiven och håller sig hemma mer.

  • Har man en innekatt slipper man bekymmer med att hankatten urinmarkerar utanför kattlådan. Hankattens urin har en stark och frän doft.

  • En kastrerad hankatt hamnar mer sällan i slagsmål. De har inte samma behov att hävda sitt revir och konkurrera med andra hankatter. Har du en innekatt kommer den kastrerade hanen inte ha en benägenhet att rymma eller kalla på katthonor.

  • Kastrerade katter lever längre. Det beror bland annat på att de håller sig hemma mer, inte ger sig in i slagsmål och har ett lugnare temperament.

 

Nackdelar med att kastrera hankatt

  • En nackdel med att kastrera sin katt är risken för övervikt. Kattens aptit och ämnesomsättning påverkas av könshormonerna. En kastrerad hankatt får ofta ökad aptit och gör inte av med lika mycket energi som innan den blev kastrerad.

  • Övervikt kan i sin tur leda till andra problem som diabetes och ledsjukdomar i till exempel knä- och höftleder.

Man kan undvika övervikt hos katten genom att ge den ett foder som är anpassat för kastrerade katter och vara uppmärksam på mängden mat den får. En kastrerad hankatt har ca 30% lägre energibehov än en icke kastrerad och förändringen märks ganska direkt efter en kastrering.

Har du en honkatt? Läs om kastrering av honkatt.

 

Kastrera hankatt – hur går det till?

Att kastrera hankatt är ett relativt enkelt ingrepp. Man opererar bort testiklarna via två små snitt i pungen och normalt återhämtar sig katten fort efter operationen.

Efter operationen är det viktigt att se till att katten inte slickar på såret. Den behöver därför ha en krage på sig i några dagar.

Hur tidigt kan man då kastrera sin hankatt? Kastreringen kan genomföras redan vid 4-6 månaders ålder och har man bestämt sig för att kastrera sin hankatt ska man inte vänta för länge. Läs mer om skillnader mellan kastrering och sterilisering.

Täcker försäkringen kastrering av hankatt?

Generellt omfattas inte kastrering av kattförsäkringen. Moderna djurförsäkringars veterinärvårdsförsäkring kan ersätta kostnader för kastration eller sterilisering om ingreppet är medicinskt motiverat. Till exempel vid en skada eller sjukdomar i testiklarna.

 

Förstå katten

Läs mer om katters beteenden och sätt att kommunicera.

Läs mer
Linnéa Kjellén