Varför jamar katten?

Kattens mest bekanta ljud är ”mjau”, men det kan betyda mycket beroende på hur katten jamar. Katter jamar framför allt i sin kommunikation med människor. Katter sinsemellan kommunicerar med dofter och kroppsspråk. Så när katten jamar betyder det ofta: "Se mig – ge mig uppmärksamhet” och sen kan jamandet låta olika beroende på vad katten vill att man ska göra.

  • När katten jamar vid dörren betyder det ofta ”släpp ut mig”.
  • En katt som går runt i köket och jamar hela tiden säger förmodligen  ”maten är sen!”
  • Ett bedjande jamande kan betyda: ”du har väl inte glömt att jag ska ha mat” eller ”ska vi inte gå och lägga oss snart?”
  • Om katten jamar ängsligt kan det betyda att de vill ha hjälp, t ex om man sitter på en gren och inte vågar klättra ner.

Känner man sin katt väl så lär man sig snart att förstå vad kattens olika jamande vill säga. Med flera katter i familjen lär man sig snart att skilja de olika katternas röster från varandra. En del katter meddelar sig genom små försynta, knappt hörbara jamande. Andra kan uttrycka samma saker genom att jama högt och mycket. De lär sig också snabbt vad som fungerar för att vi människor ska reagera på det sätt som de önskar.

Varför spinner katten?

När din katt spinner visar den trygghetskänsla och välbehag, det är kattens tydligaste sätt att tala om att den mår bra.

Om katten är sjuk eller stressad kan spinnandet också betyda att den vill vara ifred. När katten riktar sitt spinnande mot en annan katt som är dominant så är det en signal för att den vill vara sams.

En ensam katt spinner inte utan det är alltid ett sätt att kommunicera. Du kanske har lagt märke till hur en katt som ligger ensam och sover i ett rum är helt tyst (om den inte snarkar). När katten inser att du har kommit in i rummet och den har sällskap så börjar den spinna.

grå katt jamar

Vilka tecken ger kattens svans?

Katter har massor av läten de använder, förutom jamandet och spinnandet så kan de kurra, gny, fräsa eller till och med skrika. Utöver alla läten så kommunicerar de mycket med kroppsspråk. Kattens svans ger oss många signaler om vad katten vill säga.

  • Katten som går med högburen svans säger: "Hej, här kommer jag!" Ju högre katten bär sin svans, desto mer intresserad är katten av dig.
  • Kattens svans hänger, svagt böjd: Då känner den sig trygg och avslappnad.
  • Katten håller svansen rakt ut och den är burrig: Då är katten redo att gå till anfall.
  • När svansen slår fram och tillbaka är det ofta ett tecken på att katten inte kan bestämma sig – ska jag ligga kvar eller springa iväg, ska jag gå till anfall eller inte? En katt som viftar på en uppburrad svans funderar ganska säkert på att gå till attack.

Hur lär jag mig vad katten vill?

Katten kommunicerar också med sina ögon, öron och ansiktsuttryck. När man umgås med sin katt och är uppmärksam så lär man sig ganska snart exakt vad den vill säga.

Vissa människor säger att katter kan vara lömska då de skiftar så snabbt i humör. De går på ett ögonblick från att kela till att bita i handen. Men ganska säkert är att katten har skickat en mängd mer eller mindre subtila signaler för att meddela att kelstunden är slut. Ju mer tid man umgås med sin katt, desto lättare blir det att uppfatta signalerna.

Kontakten till katten byggs allra bäst när den är kattunge men man kan också bygga förtroende med en vuxen katt. Tålamod, lyhördhet och en massa kärlek så kan man bygga en relation där inte bara du förstår katten utan den lär sig också tolka dig.

Läs mer om att kontrollera kattens hälsostatus.

Lär dig mer om katter

Här hittar du både nyttig och rolig fakta om katter.

Läs mer
Linnéa Kjellén