1. Hem
  2. Moderna Djurförsäkringar
  3. Blogg
  4. Skötsel
  5. Hur länge kan en katt vara försvunnen?

Varför kommer katten inte hem?

Katten kan hålla sig hemifrån av flera olika anledningar. Icke kastrerade hankatter har ofta stora revir som de dessutom utökar genom att konkurrera ut andra katter. Ju större reviret blir desto längre perioder kan katten välja att vara borta. Hankatter som inte är kastrerade lockas också av löpande honkatter. Tänk på att enligt Jordbruksverkets regler får man inte låta icke kastrerade katter går fritt ute.

Katten kan också stanna ute för att det är fint väder, bra tillgång på mat ute och annat som gör att de dröjer sig kvar ute extra länge. Det finns många som kan berätta hur katten tillfälligt flyttat in hos en granne. Kanske är det någon av grannarna som har en öppen kattlucka och mat framme som katten kommer åt. Då blir det lockande för katten att gå tillbaka dit och till och med stanna kvar.

Har det hänt katten något?

Om man har otur har det hänt katten något. Den kan ha tagit sig in i ett uthus eller annat utrymme och sen inte kunnat ta sig ut. Den kan ha gjort sig illa så att den inte vill eller kan gå tillbaka hem. Vissa katter som skadar sig drar sig undan när de mår dåligt. Bor man i ett område med trafik kan de ha råkat ut för en olycka. Katten kan ha blivit skrämd och klättrat högt upp i ett träd så att den inte kommer ner. Läs mer om att få ner en katt från ett träd.

Hur hittar man en bortsprungen katt?

Det är bra att chipmärka katten. Om den springer bort och någon annan hittar den så är den lättare att identifiera om den är märkt med tatuering eller mikrochip. Man ska se till att registrera katten med alla ägaruppgifter så att man kan få tag på ägaren när man hittar katten.

  • Ha lite tålamod, ropa på katten och leta efter den i närområdet.

  • Gå runt till grannarna och prata med dem. Kanske har de sett katten. Kolla garage och uthus.

  • Efterlys katten med hjälp av sociala medier och sätt upp lappar i närområdet.

  • Läs mer om vad man kan göra om katten är försvunnen.

Förhoppningsvis har katten bara tagit en lite längre utflykt och dyker snart upp utanför er dörr igen.

Har du hittat en bortsprungen katt?

Upphittad katt

Har du hittat en bortsprungen katt?

Läs mer
Linnéa Kjellén