• Vid en kastration av honkatt avlägsnas äggstockar, äggledare och livmoder och vid en kastration av hankatt kapas sädesledare och testiklarna avlägsnas.

  • Vid sterilisering knyts förbindelsen mellan äggstockar och äggledare av hos honkatterna och sädesledaren knyts av hos hankatterna.

Kastrering av både honkatter och hankatter sker under en så kallad dagsoperation, du lämnar in din katt på morgonen och hämtar den samma kväll. Kastration av katt är ett rutiningrepp för de flesta veterinärer.

Efter operationen behöver din katt ha en krage på sig i cirka 10–12 dagar eller tills stygnen tas bort. Det är viktigt att se till att katten inte kan slicka på såret.

P-piller för katt

En så kallad kemisk kastrering är möjlig för honkatter om man vill förhindra dräktighet. Det finns både tabletter eller som injektion. P-pillret ges en gång per vecka och injektionen ges av en veterinär var femte månad. Om man ger sin katt p-piller är det viktigt att komma ihåg att ge tabletten varje vecka, annars kan katten bli dräktig.

Bieffekter av kastration

Övervikt och problem med urinvägar är de två vanligaste biverkningarna efter kastrering. Kattens aptit och ämnesomsättning regleras delvis av könshormonerna. En kastrering kan således leda till ökad aptit. En överviktig katt kan drabbas av fler sjukdomar och därför är det viktigt att kontrollera foderintaget direkt efter en kastrering.

Ersätter kattförsäkringen kastration eller sterilisering?

Generellt omfattas inte kastration eller sterilisering av din kattförsäkring.

Veterinärvårdsförsäkringen kan ersätta kostnader för kastration eller sterilisering om ingreppet är medicinskt motiverat, som vid skador eller sjukdomar i fortplantningsorganen. Till exempel vid en livmodersinflammation hos en katthona eller skador i testiklarna hos en hankatt.

Måste en utekatt kastreras?

Jordbruksverket har nya regler från 15 juni 2020. Där framgår det att man som kattägare ska göra vad man kan för att katter inte ska fortplanta sig oplanerat eller överdrivet. Har man en katt som går lös ute så ska man alltså kastrera eller sterilisera katten, eller ge katten p-piller.

Läs mer om nya regler för hund och katt.

Har du hund? Läs om kastrering av hund här.

Livmoderinflammation hos katt

När man kastrerar en honkatt slipper man risken för att katten ska drabbas av livmoderinflammation. Läs mer om symptom och behandling.

Läs mer
AuthorPlaceHolder
Emilia Nilsson

Granskad av

Ylva Trygger Veterinär