1. Hem
  2. Moderna Djurförsäkringar
  3. Blogg
  4. Hälsa
  5. Fästingburna sjukdomar hos hund och katt

Läs mer om att ta bort fästing på hund.

 

Vilka sjukdomar finns hos fästingar

Fästingar bär på tre olika sjukdomar som kan drabba djur eller människor som de smittar:

  • Borrelia
  • TBE
  • Anaplasmos

Människor som får fästingbett riskerar att drabbas av borrelia och TBE, men dessa två sjukdomar drabbas våra husdjur väldigt sällan av. Läs mer om Borrelia hos hund och om TBE hos hund. Katter verkar dessutom vara ännu mer motståndskraftiga än hundar.

Det vanliga hos hund och som förekommer hos katt är i stället anaplasmos som är en fästingsjukdom med mer akuta symptom. Djuret kan få hög feber och väldigt ont i kroppen och svårt att röra sig. Läs mer om anaplasma.

 

Hur ska man förebygga smitta från fästingar?

Det finns två viktiga saker man ska göra som djurägare för att minska risken för smitta av fästingburen sjukdom. Det ena är att använda ett fästingmedel till hunden eller katten. Det andra är att undersöka djuret när det har varit ute och ta bort de fästingar man hittar.

Fästingmedel finns som olika typer av preparat. Antingen som halsband, tabletter eller spot-on-preparat som man droppar på hundens eller kattens päls. Är man osäker på vilket preparat man ska använda så kan man rådgöra med en veterinär. Till exempel hos FirstVet kan man boka ett videomöte där man får rådgivning och om man behöver ett recept på fästingmedel utskrivet.

Läs mer om fästingar.

Vanliga sjukdomar hos hund och katt

Läs mer om hundars och katters hälsa och vanliga sjukdomar.

Djurhälsa
Linnéa Kjellén

Granskad av

Ylva Trygger Veterinär