Träna på hundmöten

Det går att träna på möten med andra hundar. Genom tålamod och konsekvens kan man förändra hundens beteende så att hundmöten blir något avslappnat och enkelt. Här nedan presenterar vi ett sätt att träna på.

Träna på hundmöten, förberedelser

 • Vid den här övningen kan man gärna använda klicker eller ett intränat kontaktljud. Inlärningen sker snabbare när vi mer exakt kan tajma och belöna rätt beteende. Läs mer om klickerträning.

 • Lämna oron och nervositeten hemma och ta fram ditt bästa humör innan ni börjar träna. Ditt humör smittar av sig till hunden.

 • Be gärna någon om hjälp som har en hund som är lugn vid möten och inte skäller tillbaka mot en hund som skäller. Den här personen får agera statist. Har du inte möjlighet att träna tillsammans med någon du känner kan du gå till en plats där du vet att du kan se andra hundar på ett långt avstånd utan att din hund skäller.

 • Leta upp en plats där det är så lite andra störningar runt omkring som möjligt.

 

Träna reaktiv hund på hundmöten

 1. Vänta till det att din hund ser den andra hunden. Direkt när den tittar på den andra hunden, var snabb att klicka eller göra kontaktljud och belöna rikligt med en god belöning. Ge snabba belöningar och många repetitioner!

 2. Gå omkring så hunden tittar igen, och gör om övningen många gånger. Det är viktigt att din hund får se den andra hunden eftersom det vi belönar är att hunden behåller sitt lugn då den ser andra hundar.

 3. Efter en stund kommer hunden att förvänta sig en belöning då det nu börjar smaka godis i munnen då hunden ser den andra hunden. Den kommer nu att börja titta upp på oss efter den sett hunden för att få belöningen. Hunden börjar nu att ”skvallra” som det kallas. Vi vill att hunden ska skvallra till oss att den ser en annan hund och har en positiv förväntan inför det mötet.

 4. Korta av avståndet till den andra hunden lite och upprepa övningen flera gånger. Börjar din hund skälla så har ni gått för nära, då ökar du avståndet igen och gör om övningen flera gånger. Du kan också testa att byta godis till något som ökar hundens motivation att be om belöning.

 5. Gör sedan övningen på olika platser, variera till exempel mellan stadsmiljö och gräsplaner. Träna också att möta olika hundar. När du byter plats tränar du på längre avstånd igen tills det att hunden är lugn. Därefter kortar ni av avståndet och tränar punkt 1-3 tills det att ni kan gå nära den andra hunden.

Målet med att träna hundmöten

Målet med träningen är att kunna möta, gå ikapp eller passera en annan hund utan att det blir några besvärliga reaktioner. När ni har kommit så långt att ni kan gå nära den andra hunden kan man utveckla övningen.

Gå ifatt den andra hunden och gå om dem men håll avstånd. Ha ett mycket gott godis och belöna rikligt när ni passerar den andra hunden.

Slutligen kan ni möta den andra hunden. Variera godiset och ta ett riktigt gott godis när ni kommer till denna övning. Upprepa övningen många gånger på olika platser och med olika hundar. 

När ni har kommit så långt att din hunds reaktion vid ett möte med en annan hund är att titta upp på dig så kan du ändra belöning till ett enklare godis eller till och med bara muntligt beröm. Tillslut kan ni möta andra hundar utan att du behöver plocka fram det godaste godiset.

liten hund i koppel sitter bredvid sin husse

Att tänka på för att undvika jobbiga hundmöten

 • Håll dig till en träningsmetod och ha tålamod. Det är helt okej att testa en annan metod än den vi beskriver, men för att få resultat är det viktigt att vara konsekvent och om man blandar metoder blir det förvirrande för hunden.

 • Gå gärna med på organiserade hundpromenader. Hittar du ingen i ditt närområde kanske du kan bjuda in till en själv.

 • Planera och skapa träningstillfällen, många och ofta. Se varje hundmöte på de vanliga promenaderna som ett träningstillfälle. Se till att ha med dig belöning i form av godis.

 • Var lugn, fokuserad på din hund och vänta in rätt beteende som du belönar. Vårt humör smittar av sig på hunden. Om vi blir nervösa och spända vid ett hundmöte kommer hunden känna av det.

 • Blir det ett möte och det uppstår en situation med skall och utfall, fortsätt bara att gå framåt och säg ingenting till hunden. Undvik att skrika på hunden, rycka i kopplet eller gömma er i skogen. Genom att reagera med skrik eller ryck signalerar du att hundmöten är otäckt och obehagligt.

Film och text i samarbete med Lill Svensson, Hundsjälen.

Vardagslydnad

Träna lydnad med hunden så att vardagen blir så rolig och enkel som möjligt. Här hittar du några tips.

Läs mer
Linnéa Kjellén

Granskad av

Lill Svensson Hundbeteendevetare