Bra belöning för hunden

Visst är en potatis både god och nyttig i rätt sammanhang, men som belöning efter en prestation har den nog ett begränsat värde för de flesta av oss. Din motivation för att göra om samma prestation igen sjunker därför inför nästa tillfälle, och med tiden känner du nog att det är mer värt att ägna din tid åt egna intressen istället för att arbeta för den där potatisen. Och inte har du någon större lust att avbryta något intressant och spännande för att din lärare står och lockar med en potatis?

Hundar fungerar förstås ungefär likadant. Hunden är en opportunist, och varje handling eller händelse som ger hunden positiv utdelning i någon form kommer att fastna extra starkt i hundens minne, och göra den mer motiverad att utföra samma handling igen – oavsett vad husse eller matte tycker om saken.

Se därför till att den belöning du har att erbjuda hunden verkligen upplevs som positiv av hunden. Alla hundar gillar inte godis, och även de som älskar godis kanske inte tycker att en torr och fickluddig gammal hundgodis från jackfickans innersta vrå är värd att offra harjakten för?

modernadjur_belöning.jpg

Testa att variera belöning till hunden

Pröva dig fram för att se vad just din hund tycker är roligt – är din hund förtjust i dragkampslekar kanske en liten stunds kort dragkamp är den bästa belöningen för din hund? Säljer den gärna sin själ för en bit leverpastej, så kanske en liten påse leverpastejstärningar är all motivation den behöver? Älskar hunden klapp och kel, så kan en kort stunds klapp och mys göra din hund riktigt glad. Och om det är det lilla rosa pipdjuret som är hundens käraste ägodel, så kanske det är just det pipdjuret du ska ta med dig när du ska träna med din hund.

Självklart är det bra om du kan variera mellan flera olika belöningsformer, eftersom det kan vara svårt att alltid ha samma saker tillgängliga – men var då säker på att de belöningar du varierar emellan är sådana som hunden verkligen uppskattar.

Läs mer om klickerträning.

Therese Bernqvist