Träna hund i olika åldrar

All träning med hund bör anpassas efter hundras, hundens personlighet och hundens beteendebehov. Man måste också ta hänsyn till hundens fysiska och mentala kapacitet. Denna utvecklas under hundens uppväxt.

Träning med valpen ska fokusera på att lära känna, leka och bygga upp en relation. När man tränar en unghund kan man lägga lite mer krav på lydnad. Med den vuxna hunden kan man träna mer målinriktat med belastning och precision. Man kan testa sig fram och hitta något som både hunden och hundägaren tycker är stimulerande och roligt. Sen när hunden blir gammal får man anpassa aktivitet och träning utifrån vad hunden klarar av och fortfarande har intresse av. Läs mer om träning av hund i olika åldrar.

Träna hundens fysik

Grunden för all typ av träning är en god kondition, styrka och uthållighet. Dessutom finns en stark koppling mellan en god kondition och hur mycket mental ansträngning en hund klarar av. Oavsett om man vill tävla eller bara ge sin hund ett friskt liv så är en god kondition viktigt.

All form av träning som får hjärta och lungor att jobba snabbare är konditionsträning. Träning där musklerna belastas mer än vanligt är styrketräning. Läs mer om konditionsträning för hunden och styrketräning för hunden.

Träna lydnad

Viss lydnadsträning är en grundförutsättning för att man ska leva ihop med sin hund. Redan som liten valp är det bra att hunden lär sig att gå i koppel genom koppelträning. Man bör också lära hunden att komma på inkallning och lära hunden stanna kvar när man ber den. Hunden ska helst kunna bete sig både i det egna hemmet och i möten med andra människor och hundar.

Man kan också träna för att tävla i lydnad. Brukshundsklubbarna arrangerar både kurser och tävlingar. Om man vill komma vidare i lydnadsträningen är det väldigt bra att gå en hundkurs.

Hundsport

Oavsett om man vill tävla eller inte så finns det flera hundsporter som man kan träna med sin hund. Några av de mest vanliga hundsporterna utöver lydnad är:

Andra exempel på hundsporter är:

Bruks:

I bruksprov prövas hunden i ett lydnadsmoment och ett specialmoment som man själv väljer. Det kan vara spår, sök, rapport, patrull eller skydd. För att få tävla i bruks måste hunden vara registrerad i Svenska kennelklubben och specialmomentet är bara för brukshundsraser.

Flyball:

Det här är en hundsport där man tävlar i lag med fyra hundar. Varje lag har en bana med fyra hopphinder och en flyball-box. På boxen trampar hunden på en platta och fångar en boll. Varje hund i laget ska på kortast möjliga tid ta sig över alla fyra hinder, fånga bollen och hoppa tillbaka över hindren, utan att föraren följer med.

Freestyle och heelwork to music:

Det här är två varianter av en hundsport där man gör ett dans- och lydnadsprogram till musik. Man läggar som förare själv upp sitt program och väljer musik. Samarbete, följsamhet och rörelseglädje är i fokus.

Lure Coursing:

Lure coursing är en tävlingsform för vinthundar där man simulerar den harjakt som de har avlats fram för. Hundarna springer i par och jagar en låtsashare i form av en trasa som löper i svängar över ett stort fält.

Drag med hund:

Draghundsport är att med en hund eller flera hundar kopplade i lina på snabbast tid ta sig utefter en utstakad bana. Sporten delas in i några olika stilar:

  • Nordisk stil där man tar sig fram på snö med skidor och pulka eller skidor och lina.
  • Slädhundstil där det är olika stora spann med hundar och olika distanser
  • Barmarksstil där man som förare löper med lina eller har hunden i lina till cykel, sparkcykel eller andra fordon.

Mondioring:

Mondioring är en relativt ny hundsport som består av lydnad, hopp och skydd. Exakt vilka moment som kommer att ingå på en tävling kan variera från gång till gång så man får träna mångsidigt och förbereda sig själv och hunden på att ”allt kan hända”.

Hoopers:

Det här är en till ny hundsport där målet är att hunden ska ta sig igenom en bana med bågar, tunnlar, tunnor och staket. Det är inga hopp i en hoopersbana. Hundföraren springer inte med hunden utan dirigerar hunden från en särskild plats.

Det finns många klubbar och andra organisatörer som erbjuder både kurser och tävlingar. På nätet kan man lätt hitta de klubbar eller organisationer som finns i sitt närområde och hitta en kurs att anmäla sig till. Det kan vara bra att testa ett par olika aktiviteter för att se vad som passar bäst för både hund och förare. Båda ska se fram emot att träna.

Klickerträning med hund

Klickerträning är en träningsmetod som man kan använda i många olika sammanhang. De flesta kanske förknippar klickerträning med tricks och cirkuskonster, men klickern kan man använda även i vanlig lydnadsträning, vid nosework/specialsök och andra saker man vill lära hunden.

Läs mer om hur man börjar med klickerträning.

Här hittar du ännu mer tips till aktivering:

Mer aktivering för hunden

Läs mer om olika tips för att aktivera hunden, allt från fjällvandring till klickerträning.

Läs mer
Linnéa Kjellén