1. Hem
  2. Blogg
  3. Träna hund
  4. Olika typer av träning för hunden

Träna hund i olika åldrar

All träning med hund bör anpassas efter hundras, hundens personlighet och hundens beteendebehov. Man måste också ta hänsyn till hundens fysiska och mentala kapacitet. Denna utvecklas under hundens uppväxt.

Träning med valpen ska fokusera på att lära känna, leka och bygga upp en relation. Börja också tidigt med inkallning och koppelträning.

Träning med unghunden kan innebära lite mer krav på lydnad. Var försiktig med belastning tills det att hunden har vuxit klart.

Med den vuxna hunden kan man träna lite mer målinriktat. Är hunden frisk och kry kan man träna med mer belastning och mer precision. Gör en träningsplan och följ upp planen i en träningsdagbok. Det är väldigt roligt att följa sin utveckling tillsammans med hunden.

När hunden blir gammal får man anpassa aktivitet och träning utifrån vad hunden klarar av och tycker är roligt. Man kan minska på belastning och krav på precision men fortsätta göra de moment som hunden vill göra.

Läs mer om träning av hund i olika åldrar.

Träna hundens fysik

Grunden för all typ av träning är en god kondition, styrka och uthållighet. Dessutom finns en stark koppling mellan en god kondition och hur mycket mental ansträngning en hund klarar av. Oavsett om man vill tävla eller bara ge sin hund ett friskt liv så är en god kondition viktigt.

All form av träning som får hjärta och lungor att jobba snabbare är konditionsträning. Träning där musklerna belastas mer än vanligt är styrketräning. Läs mer om konditionsträning för hunden och styrketräning för hunden.

Träna lydnad

Viss lydnadsträning är en grundförutsättning för att man ska leva ihop med sin hund. Redan som liten valp är det bra att hunden lär sig att gå i koppel genom koppelträning. Man bör också lära hunden att komma på inkallning och lära hunden stanna kvar när man ber den. Hunden ska helst kunna bete sig både i det egna hemmet och i möten med andra människor och hundar.

Man kan också träna för att tävla i lydnad. Brukshundsklubbarna arrangerar både kurser och tävlingar. Om man vill komma vidare i lydnadsträningen är det väldigt bra att gå en hundkurs.

Hundsport

Oavsett om man vill tävla eller inte så finns det flera hundsporter som man kan träna med sin hund. Några av de mest vanliga hundsporterna utöver lydnad är:

Det finns många klubbar och andra organisatörer som erbjuder både kurser och tävlingar. På nätet kan man lätt hitta de klubbar eller organisationer som finns i sitt närområde och hitta en kurs att anmäla sig till. Det kan vara bra att testa ett par olika aktiviteter för att se vad som passar bäst för både hund och förare. Båda ska se fram emot att träna.

Klickerträning med hund

Klickerträning är en träningsmetod som man kan använda i många olika sammanhang. De flesta kanske förknippar klickerträning med tricks och cirkuskonster, men klickern kan man använda även i vanlig lydnadsträning, vid nosework/specialsök och andra saker man vill lära hunden.

Läs mer om hur man börjar med klickerträning.

Här hittar du ännu mer tips till aktivering:

Linnéa Kjellén