Förbered dig själv mentalt

Innan du ska gå en hundkurs, läs igenom kursbeskrivningen och fundera på vad du allra helst vill ha ut av kursen. Vilka målsättningar har du? Vad ska du fokusera på? Genom att ha en tydlig bild av vad man vill uppnå lägger man tid på rätt saker. Det är också lättare att få rätt stöd från instruktören.

Tänk på att du och hunden är på kursen för att lära er saker, inte för att visa det ni redan kan. Våga ställa frågor om du inte förstår, be om att få repetera flera gånger och be om hjälp. Se till att få ut så mycket som möjligt av träningstillfällena med instruktör.

Förbered den praktiska träningen

Förbered dig så att förutsättningarna för din hund och dig blir så bra som möjligt.

  • Rasta hunden innan träningspasset.

  • Se till att hunden har fått möjlighet att vila och dricka vatten.

  • Se till att du har med dig belöning i form av godis eller leksaker som du vet att din hund blir motiverad av.

Prata också med kursledaren om det är så att din hund har speciella behov som du vet kommer att göra träningen enklare. Hunden kanske till exempel blir stressad av att ha andra hundar nära inpå sig. Om det inte är sådana situationer ni ska träna på så kan du be om mer utrymme.

hund och matte leker

Nyttja varje minut

Man kan lära sig mycket av att titta på andra. Om man gör övningar med ett ekipage i taget, passa på att titta på de andra medan du väntar på din tur. Om det är mycket väntetid kan man till och med låta hunden vila i buren eller bilen så att man själv kan fokusera helt på att lyssna på instruktörens råd till andra ekipage. Genom att titta på andra kan man få massor med idéer till belöning, variationer i träningen, knep och lösningar.

Gör läxan med hunden

Ju mer man tränar inför nästa kurstillfälle, desto mer kommer man att få ut av kursen. Om man inte tränar hunden mellan gångerna så är det svårt att avancera. Instruktören vill gärna hjälpa deltagarna att komma vidare till nästa steg, men det blir svårt om man inte tränar på hemmaplan. Om du trots att ni tränar inte kommer vidare så är det också väldigt bra information till instruktören. Då kanske du måste ändra träningsmetoden eller hitta andra övningar.

Allt om att träna hund

Vi har samlat rolig och nyttig information om att träna hund. Hitta dina träningstips här.

Läs mer
Linnéa Kjellén