"Hämta bollen"

De flesta hundar älskar att jaga till exempel en boll, men för att få dem att hämta bollen och lämna tillbaka den krävs lite träning. Vissa hundar har det nästan naturligt och ser det som den bästa delen av leken att få komma tillbaka med bollen för att få göra det igen. Andra hundar har inga problem att fånga bollen men vill helst inte lämna den ifrån sig. För att få till en bra apportering där hunden hämtar ett objekt och sedan släpper det vid dina fötter eller i din hand så kan du till exempel använda metoden nedan.

Läs mer om att aktivera hunden:

Lär hunden apportera

Det här är en metod för att lära hunden att hämta ett föremål och släppa det i din hand. Använd en klicker för att belöna rätt beteende och ta ett steg i taget. Varje steg skall upprepas tills det har blivit ett flyt. Hunden ska lyckas göra rätt åtminstone 4 av 5 gånger innan man går vidare till nästa steg. Klarar inte hunden steget ni är på så går ni för fort fram och hoppa då tillbaka ett par steg.

Se hur du gör för att börja med klickerträning så att hunden är ”inklickad”.

Till en början kan du använda nästan vad som helst som det föremål som hunden ska apportera,  bara det inte är något som hunden upplever obehagligt och inte vill ta i sin mun. Undvik något som hunden kan uppfatta som en leksak eftersom den är något hunden kanske inte vill lämna ifrån sig.

Då vi jobbar med godis i denna övning, till i en början att det är något som din hund uppskattar högt så att hunden blir motiverad till att jobba för den!

 

Så här börjar du:

Placera föremålet du vill använda i din hand.   

  1. När hunden tittar på saken – klicka och belöna. När du gör det här ska du själv titta på saken, inte på hunden.

  2. Hunden sträcker sig mot saken – klicka och belöna.

  3. Hunden nosar på saken – klicka och belöna

  4. Hunden slickar eller duttar till saken – klicka och belöna

  5. Hunden biter i saken – klicka och belöna.

  6. Hunden biter och lyfter saken – klicka och belöna. Här avbryter vi beteendet med klicket så att hunden släpper saken vid klicket och saken kommer då att ramla ner i din hand igen. På det sättet visar vi hunden att det vi vill åt är att den släpper föremålet ner i vår hand.

hund golden retriever på väg att apportera en leksak

Apportering nästa steg

När hunden har förstått att vi vill att den tar tag i föremålet och släpper det i vår hand kan vi gå vidare och göra övningen lite svårare.

  1. Lägg saken precis bredvid handen och när hunden lyfter in den i handen – klicka och belöna.

  2. Lägg saken med lite längre avstånd från handen och när hunden lyfter saken till handen – klicka och belöna.

  3. När ni har kommit så här långt så kan ni lägga in ett kommandoord; Apport eller ett annat ord som ni väljer. Hunden kommer då koppla ordet till det beteende som den har förstått att den ska göra. När hunden tar upp saken på kommando och lägger den i handen – klicka och belöna.

När det här sitter så kan man utveckla övningen genom att träna på olika platser, byta ut föremålet som ska hämtas och variera avståndet.

Lycka till och kom ihåg att träningen ska vara en rolig stund för dig och hunden!

Film och text i samarbete med Lill Svensson, Hundsjälen.

Träna hunden rätt

Läs mer om att träna hund i olika åldrar

Läs mer
Linnéa Kjellén

Granskad av

Lill Svensson Hundbeteendevetare