Rehabiliteringsprogrammet kan innehålla flera olika övningar och träningsmetoder. Läs mer om rehabilitering för hunden. Några vanliga träningsmetoder är:

 • Water treadmill/Vattentrask (kan utföras hos veterinär/ hundfysioterapeut )
 • Balansbollar (Obs! följ veterinär/ hundfysioterapeuts övningsprogram)

 

Uppvärmning och vila

När hunden ska göra träning eller lek som innebär fysisk aktivitet är det viktigt med uppvärmning. Det gäller för alla hundar, oavsett om de är under rehabilitering eller inte. Innan man till exempel låter hunden leka med andra hundar så är det lämpligt att ta en promenad med hunden.  Ju mer ansträngande aktiviteten är och ju mer krav den ställer på rörlighet och explosivitet, desto viktigare blir uppvärmningen.

På samma sätt som rätt träning är viktig under rehabiliteringen så är vila och återhämtning väldigt viktigt. Vila bör planeras in på träningsschemat precis som andra aktiviteter.

Fysisk och mental träning för hund

För att ge hunden stimulans även när den inte kan hoppa, leka eller springa ute som vanligt så har vi samlat några tips på övningar:

 1. Testa nosework/specialsök

 2. Lär hunden att stänga lådor eller dörrar med hjälp av klickerträning.

 3. Stapla muggar är en rolig lek

 4. Matberikning – läs mer om berikning för hunden.

 5. Låt hunden hjälpa till att städa efter sig. Istället för att springa och hämta bollar kan de lugnt och stilla få plocka ihop sina leksaker eller annat i hemmet.

 6. Låt hunden passa bollen – en riktig utmaning för de hundar som helst vill ta bollen i munnen.

 7. Simträning under kontrollerade former – självklart med flytväst! Det finns många bra hundsim man kan besöka med sin hund.

 8. Åka kanot eller båt som en form av balansträning.

 9. Testa godissök både inomhus och utomhus. Göm godis på olika ställen så att hunden får ta hjälp av sin nos och leta upp dem.

 10. Byt miljö! - Många skador innebär att man bara får gå korta promenader under en lång tid. Byt miljö för hunden genom att ta den till andra platser så den får se och lukta på annat än bara runt den plats där ni bor.

Film och text i samarbete med Lill Svensson, Hundsjälen.

Rehabilitering för hunden

Läs mer om att rehabilitera hunden efter sjukdomar eller olycksfall.

Läs mer
Linnéa Kjellén

Granskad av

Lill Svensson Hundbeteendevetare