1. Hem
 2. Moderna Djurförsäkringar
 3. Blogg
 4. Aktivering
 5. Klickerträning - stänga luckor i köket

Läs mer om vad är klickerträning för att komma igång. Sen går du vidare till börja med klickerträning för att lära dig metoden från grunden. Efter det finns det fler tricks att prova:  

En rolig sak som man enkelt kan göra är att lära hunden att hjälpa till i köket genom att stänga lådor, kanske stänga igen tvättmaskinen eller stänga en dörr. För att lyckas få till det beteendet delar man upp det i mindre steg som man tränar på. Varje steg skall upprepas tills det har blivit ett flyt och hunden gör rätt, åtminstone 4 av 5 gånger. Klarar inte hunden steget man är på så går man för fort fram och då får man gå tillbaka ett par steg.

Stänga luckor – så här gör du:

Börja med att lära hunden ”Handdutt”, se filmen Börja med klickerträning. När hunden kan ”Handdutt”, placera en post-itlapp eller ett klistermärke i handen och sätt dig vid en låda. Sen jobbar du med följande steg:

 1. hunden tittar på lappen – klicka och belöna. Du själv ska titta på lappen, inte på hunden, men samtidigt vara beredd att klicka direkt när hunden visar intresse för lappen.
 2. hunden sträcker sig mot lappen – klicka och belöna
 3. hunden nosar på lappen – klicka och belöna
 4. hunden duttar med nosen eller tassen på lappen – klicka och belöna

Arbeta med de här stegen tills de sitter. Kanske kommer du inte längre vid första träningstillfället, men det är viktigt att inte ha för bråttom.

Träna bara ett par minuter i några pass med några minuters vila mellan passen. Precis som vid inklickning. Tragglar man för länge finns det hundar som blir väldigt trötta och helt tappar fokus. Kommer du bara så längt att hunden sträcker sig mot lappen så är det bra nog. När man fortsätter övningen vid ett annat tillfälle går man tillbaka ett par steg för att säkra att hunden kommer ihåg. 

Stänga luckor – nästa steg:

Nu handlar det om att få hunden att visa intresse för lappen när den sitter på en låda istället för på handen.

 1. Placera lappen på den stängda lådan eller skåpet – hunden tittar på lappen – klicka och belöna
 2. hunden sträcker sig mot lappen – klicka och belöna
 3. hunden nosar på lappen – klicka och belöna
 4. hunden duttar på lappen med nosen eller tassen – klicka och belöna

När det här funkar kan man gå vidare och arbeta med en öppen låda eller ett öppet skåp. Börja med att dra ut lådan bara lite. Om det är en låda som rör sig väldigt lätt och kanske låter mycket när den stängs – placera något mjukt som till exempel en handduk som tar emot lite första gångerna.

 1. Dra ut lådan bara lite – hunden nosar på lappen – klicka och belöna
 2. hunden duttar med nosen eller tassen på lappen – klicka och belöna
 3. hunden duttar med nosen eller tassen på lappen så att lådan rör sig – klicka och belöna
 4. hunden duttar på lappen så lådan stängs helt – klicka och belöna

Nu kan du öppna lådan mer och upprepa stegen ovan. Först klickar och belönar du när hunden duttar så att lådan rör sig. När det steget sitter väntar du tills hunden stänger lådan helt och klickar och belönar.

Stänga luckor på kommando

Det sista är att få hunden att göra samma sak även om lappen inte sitter där. Börja med att riva sönder lappen så att den blir mindre. Om hunden förstår att den fortfarande ska dutta på lådan även om det bara är en liten lapp så kan du snart gå vidare. Om inte – upprepa stegen ovan tills hunden förstår. Sen tar du bort lappen helt.

Förhoppningsvis kommer hunden direkt att dutta på lådan även om lappen inte sitter där, annars är det bara att upprepa med stegring från att hunden tittar, nosar och sedan duttar.

När alla stegen sitter lägger man på ett kommando. Det kan till exempel vara ”stäng” eller ”stäng låda”. Du skulle till och med kunna säga ”gurka”. Det viktigaste är att vara konsekvent och för din egen del är det enklast att välja något som är logiskt och som är enkelt att säga.

Lycka till och kom ihåg att träningen ska vara en rolig stund för dig och hunden!

Film och text i samarbete med Lill Svensson, Hundsjälen.

Hundens bästa belöning

Vet du vad som är bästa belöning för din hund?

Läs mer
Linnéa Kjellén

Granskad av

Lill Svensson Hundbeteendevetare