Har du inte testat klickerträning förut? Läs mer om vad är klickerträning för att komma igång. Sen går du vidare till börja med klickerträning för att lära dig metoden från grunden. Efter det finns det fler tricks att prova:  

Man lär in tricket att stapla muggar steg för steg och varje steg upprepas tills det blir ett flyt i övningen. Klarar inte hunden steget man är på så går man för fort fram och då får man gå tillbaka ett par steg.

Efterhand kan man gå från en mugg, till två muggar och sen addera med flera muggar. Titta på filmen så ser du hur det kan se ut.

Stapla muggar – så här gör man:

Leta fram minst två rejäla plastmuggar och belöning i form av små, små godisbitar. Man börjar med att lära hunden hantera en mugg och målet är att hunden ska ge tillbaka muggen i handen. Man vill att hunden ska uppleva att godiset kommer från muggen, så vart man placerar belöningen är viktigt. Ge belöningen precis ovanför muggen.

  1. Hunden tittar på muggen – klicka och belöna. Du själv tittar också muggen, inte på hunden.

  2. Hunden sträcker sig mot muggen – klicka och belöna.

  3. Hunden nosar på muggen – klicka och belöna. Om hunden nosar på muggen direkt när du sträcker fram den första gången så kan du direkt gå vidare från det steget.

  4. Hunden duttar eller slickar på muggen – klicka och belöna

  5. Hunden biter i muggen – klicka och belöna

  6. Hunden biter i muggen och lyfter upp den – klicka och belöna. Här avbryter vi beteendet med klicket så att muggen ramlar tillbaka i vår hand.

Det är viktigt att inte ha för bråttom. Kanske kommer man inte längre än så här vid första träningstillfället men det gör ingenting. Träna bara ett par minuter i några pass med några minuters vila mellan passen. Försöker man för länge finns det risk att hunden blir trött och tappar fokus. När man fortsätter övningen vid ett annat tillfälle går man tillbaka ett par steg för att säkra att hunden kommer ihåg.

Stapla muggar – nästa steg:

Nu handlar det om att få hunden att förstå att muggen ska lyftas till handen även när den står på golvet.

  1. Ställ muggen precis bredvid handen och när hunden biter och lyfter den till handen – klicka och belöna. Om hunden blir ivrig och vill kasta tillbaka muggen, försök stanna upp och vänta ut ett lugnare beteende.

  2. Gör det lite svårare genom att flytta muggen längre från handen. När hunden lyfter den till handen – klicka och belöna.

  3. Ta fram en mugg till. Håll den ena muggen i handen och ställ den andra precis bredvid. När hunden lyfter den lösa muggen och staplar den i muggen i handen – klicka och belöna.

  4. När alla stegen sitter lägger man på ett kommando. Det kan till exempel vara ”stapla”. Kommandot lägger man på precis när hunden staplar muggen i den i handen.

 

Stapla flera muggar

Nu är det dags att plocka fram fler muggar. Ta fram en mugg till och ge kommandot ”Stapla”. Vänta med belöning tills alla muggar är staplade. Upprepa inte kommandot, även om hunden inte fortsätter ta alla de utplacerade muggarna. Kasta istället belöningen åt det hållet muggarna står så att hunden upptäcker fler muggar att stapla. Tänk på att alltid själv titta på muggen du vill att hunden ska ta.

Om hunden gång på gång väljer att inte fortsätta stapla muggar så har man ställt ut för många muggar på en gång. Eller så har man inte tillräckligt gott godis att belöna hunden med. Testa att ställa ut färre muggar eller byta ut godiset.

Lycka till och kom ihåg att träningen ska vara en rolig stund för dig och hunden!

 

Film och text i samarbete med Lill Svensson, Hundsjälen.

Hundens bästa belöning

Vet du vad som är bästa belöningen för din hund?

Läs mer
Linnéa Kjellén

Granskad av

Lill Svensson Hundbeteendevetare