Har du inte testat klickerträning förut? Läs mer om vad är klickerträning för att komma igång. Sen går du vidare till börja med klickerträning för att lära dig metoden från grunden. Efter det finns det fler tricks att prova: 

Man lär in tricket steg för steg och varje steg upprepas tills det blir ett flyt i övningen. Klarar inte hunden steget man är på så går man för fort fram och då får man gå tillbaka ett par steg. Titta på filmen så ser du hur det kan se ut.

Lär hunden städa – så här gör man

Börja med att leta fram en behållare, till exempel en plastlåda, samt några saker som hunden lätt kan lyfta till lådan, till exempel plastkuber. Man behöver också belöning i form av godis i små, små bitar, samt en klicker. När man belönar hunden i det här tricket ska man göra det precis ovanför behållaren där hunden ska lägga sakerna den hämtar, så att hunden upplever det som att belöningen kommer från behållaren.

Lägg en av plastkuberna i lådan.

 1. När hunden tittar på plastkuben – klicka och belöna. Du ska själv också titta på saken, inte på hunden.

 2. Hunden sträcker sig mot plastkuben – klicka och belöna.

 3. Hunden nosar på plastkuben – klicka och belöna.

 4. Hunden slickar på eller duttar till plastkuben – klicka och belöna.

 5. Hunden biter i plastkuben – klicka och belöna.

 6. Hunden biter i och lyfter upp platskuben – klicka och belöna. Här avbryter man beteendet med klicket. När man klickar släpper hunden plastkuben som ramlar tillbaka ner i lådan, vilket är precis det vi vill ska hända.

Lär hunden städa – nästa steg

Nu har hunden förhoppningsvis förstått att det vi vill ska hända är att plastkuben, eller den sak vi använder, ska ner i lådan.

 1. Lägg plastkuben precis bredvid lådan. När hunden lyfter den till behållaren – klicka och belöna.

 2. Öka avståndet mellan plastkuben och lådan. Varje gång hunden lyfter plastkuben till lådan – klicka och belöna.

 3. Lägg till ett kommando, till exempel ”städa”. Kommandot lägger man till när hunden har förstått vad den ska göra med första plastkuben.

 4. Nästa steg är att lägga till en sak, till exempel en till plastkub. Ställ båda sakerna nära lådan – när hunden har lyft ner båda sakerna i lådan – klicka och belöna.

 5. Variera avståndet mellan sakerna och lådan. Klicka och belöna när hunden har lyft ner sakerna i lådan.

Hunden städar

Efterhand kan man lägga till fler och fler saker och vänta med belöning tills alla saker ligger i lådan. Ge kommandot en gång och vänta sedan ut hunden. Upprepa inte kommandot utan titta själv på den sak du vill att hunden ska plocka upp och ge hunden en chans att lösa uppgiften.
Om hunden inte fortsätter plocka alla saker så kanske övningen har blivit för svår. Testa att ta bort några saker eller testa att byta till ett godare godis som gör hunden mer motiverad.

När hunden har förstått uppgiften kan man byta ut behållaren och sakerna till något helt annat. Man kan lära hunden att plocka ihop fallfrukt i trädgården, hjälpa till att lägga ner julgranskulorna eller samla ihop rentvättade strumpor. Vips så har du en praktisk liten hjälpreda hemma!

Lycka till och kom ihåg att träningen ska vara en rolig stund för dig och hunden!

Film och text i samarbete med Lill Svensson, Hundsjälen.

Hundens bästa belöning

Vet du vad som är bästa belöningen för din hund?

Läs mer
Linnéa Kjellén

Granskad av

Lill Svensson Hundbeteendevetare