Resa långt med katt

Hur bra en katt klarar en lång resa är individuellt. Vissa katter är mer anpassningsbara och tycker att resan blir ett spännande äventyr medan andra blir åksjuka och stressade. Ett sätt att förbereda katten på en längre resa är att öva med katten. Låt katten stegvis vänja sig vid buren som den ska resa i. Gör kortare utflykter för att utöka tiden som katten får vistas i buren. Om man planerar att resa till en stad är det bra att öva på att vistas i stadsmiljö. Man kan till exempel åka buss eller tunnelbana och vistas på platser med mycket folk och olika ljud.

Resa i bil med katt

Det kan vara smidigt att resa i egen bil med katten. Det finns moderna transportburar där katten också kan uträtta sina behov och man har möjlighet att göra bilen till en trygg zon för katten.

Planera resan så att den också fungerar bra för katten. Välj en rutt där det finns möjlighet att stanna och ta pauser. Ha en bra sele på katten så ni har möjlighet att ta små promenader. Redan innan ni ska iväg måste man vänja katten på att gå i sele. Se till att boendet ni väljer är kattvänligt. Det kan vara bra att fråga om det bor andra djur på samma ställe eller om det brukar bo katter eller hundar i rummet eller stugan. Om katten blir stressad av att ha andra djur runtomkring sig så får man förbereda sig för det eller försöka välja ett annat boende.

Ta med allt det som katten behöver för resan. Kattlåda med sand, mat, godis, leksaker och vatten. Det kan också vara en bra idé att ta med en filt eller korg som katten tycker om att sova i. Om ni ska bo en längre tid på en annan plats kan man givetvis fylla på lagret efterhand, men ta med det som behövs för de första dagarna.

Läs mer om att resa säkert med katten i bilen.

katt ligger i sin transportbur

Ta med katt på flyget

Det går att ta med katten på flyget men det kan vara utmanande på flera sätt. Dels krävs det en hel del förberedelser, dels kan katten tycka att det är väldigt stressande. Olika flygbolag har olika regler men i de flesta fall kan katten resa i kabinen. Man måste boka plats i god tid för att ta med katten i kabinen. Katten reser i en transportbur som måste vara en viss storlek och det finns också en maxvikt för katten och buren.

I säkerhetskontrollen måste katt som ska resa i kabinen tas ur sin bur. Det är att rekommendera att ha en sele på katten så att den inte kan rymma iväg. I kabinen måste dock katten sitta i buren hela resan. Även om katten jamar högljutt eller får panik så måste den vara kvar i buren. Om man tror att katten kommer bli stressad kan man använda lugnande feromonspray. Man vill undvika att ge katten lugnande medel men man kan resonera med veterinär innan resan och få rådgivning av dem. Som kund hos Moderna Djurförsäkringar har du tre kostnadsfria samtal med veterinär online vid FirstVet.

Resa utomlands med katt

Om man planerar att resa utomlands med katten måste den vara chipmärkt samt ha ett pass. Man måste också se till att den är vaccinerad och avmaskad enligt de regler som finns för olika länder. På Jordbruksverkets hemsida kan man läsa om vilka regler som gäller.

Om man reser utomlands med katten måste man passera tullen vid ankomst efter en flygresa. Läs mer information på Tullverkets hemsida.

Lämna katten hemma

Även om idén med att ta med katten på semestern kan kännas lockande så måste man som kattägare ställa sig frågan om det är bättre att lämna katten hemma. Det kan vara väldigt påfrestande för katten att resa, speciellt om det är en lång resa och den måste vara mycket tid i transportbur. Det finns också en risk att katten utsätts för en smittsam sjukdom. Kanske kommer katten trivas bäst om den får vara hemma med besök av en kattvakt eller bo på ett bra kattpensionat.

Har du rätt kattförsäkring?

Om du ska resa med katten är det viktigt med en bra kattförsäkring.

Läs mer
Linnéa Kjellén