Vilka regler finns för katt i bil?

Det är Jordbruksverkets regler som man ska hålla sig till när man tar med sig katten i bilen. Bland det viktigaste som står i dessa regler är att du som kattägare måste se till minimera risken för att katten skadar sig eller lider. Vi ska helt enkelt se till att katten mår bra. Reglerna säger bland annat också att:

  • Katten måste sitta säkert vid inbromsning, till exempel genom att använda transportbur.
  • Om katten transporteras i en bur i bagageutrymmet ska man kunna se den från personutrymmet på bilen.
  • Katten ska få vatten minst var sjätte timme, men de vill gärna ha tillgång till friskt vatten hela tiden. Det finns särskilda vattenskålar som funkar i bil utan att vattnet skvimpar ut.
  • Katten får inte bli lämnad i bilen utan tillsyn, om det är möjligt att det blir över 25 grader varmt eller under 5 grader kallt. Tänk på att det snabbt blir varmt när solen är framme. Läs mer om värmeslag hos katt.
  • En katthona som löper ska transporteras åtskild från hankatter.

 

Transportbur till katt

Det säkraste sättet att transportera en katt i bilen är i en transportbur. Buren behöver vara förankrad så att den inte kan tippa eller kastas runt. Buren behöver klara även en kraftig inbromsning. Transportburen ska vara utformad och placerad på ett sådant sätt att katten får skugga och god ventilation. Det är lämpligt att förankra buren i bagageutrymmet på ett sådant sätt att annan packning inte kan ramla över den samt att man ser katten från baksätet.

Katten ska kunna stå och ligga naturligt under transporten så man får anpassa storleken på buren efter hur stor katten är. Om resan är längre än 6 timmar måste man se till att det finns möjlighet för katten att kissa och bajsa, så en bur med sanitetslåda är en bra idé.

kattunge klättrar på sätet i en bil

Säkerhetssele till katt

Om man inte vill eller kan transportera katten i en bur kan man använda en säkerhetssele. Det finns särskilda selen som är anpassade för att användas vid transport i bil. Man fäster selen med en förlängning i bilbältet. Har man en katt som är van att använda sele kan det vara ett bra alternativ till en bur under kortare resor. Har man en katt som aldrig har använt sele så får man öva på det i god tid innan resan. Det kan ta många försök och flera veckors träning för att en katt ska vara bekväm med en sele. Ha aldrig katten lös i bilen!

 

Blir katter åksjuka?

Katter kan bli både stressade och illamående av att åka bil. Dels kan de bli stressade av att vara instängda i sin bur, dels hör de en massa läten som de inte känner igen. Katter har också väldigt känsligt balanssinne som gör att de lätt blir åksjuka.

Man får träna bilåkning med katten innan man ger sig iväg på någon längre utflykt. Det allra bästa är att träna den redan från när den är liten kattunge. Börja med korta bilresor på bara några minuter.

Man kan hjälpa stressade katter genom att använda feromonspray. Feromoner är doftämnen som skapar lugn hos katten. Rådgör med din veterinär om vilken spray som kan vara lämplig för din katt.

Läs också Res säkert med hunden i bilen.

Vad kostar en kattförsäkring?

Läs mer om försäkring till katt och räkna ut ett pris direkt.

Läs mer
Linnéa Kjellén