1. Hem
 2. Moderna Djurförsäkringar
 3. Blogg
 4. Skötsel
 5. Bortsprungen hund - vad ska man göra?

Har du en upphittad hund?

Så hittar du en bortsprungen hund

Varje situation är unik och man kan behöva agera olika beroende på vilken hund det handlar om, vad det är för väder samt i vilket område hunden springer bort. Generellt gäller att man ska försöka hitta hunden så fort som möjligt. Helst inom de tre första dagarna.

 1. Kontakta Polisen på telefonnummer 11414. Hos polisen anmäler du att hunden är försvunnen. Har du tur kan de matcha en anmälan om en upphittad hund.

 2. Stanna om möjligt kvar på platsen där hunden försvann. Man kan ofta utgå från att hunden är kvar i närområdet. Om man inte själv kan stanna kvar är det bra att lämna kvar en jacka eller något annat som har doft av ägaren och återvända till platsen ofta.

 3. Be om hjälp. Det är viktigt att försöka hitta hunden så snabbt som möjligt. Det kan vara svårt att lösa situationen själv. Ta hjälp av grannar, vänner eller andra hundägare. Om en hel grupp letar strukturerat är det större chans att hitta hunden.

 4. Är det jaktsäsong? Finns det ett jaktlag i närheten? Jägarna har koll på var det finns åtlar och slaktplatser som hunden kan ha letat upp. De är ofta uppmärksamma på vad som sker på de marker där de jagar.

 5. Om hunden hade koppel eller lina på sig finns det en risk att den har fastnat. Desto viktigare blir det att söka noggrant i närområdet.

 6. Efterlys hunden i sociala medier. Det finns numera många grupper eller sidor på Facebook där man kan ta hjälp att hitta sin hund. I många områden finns det också lokala grupper som en digital ”anslagstavla” där man kan efterlysa hunden.

 7. Sätt upp affischer med hundens bild, datum, sammanfattad information om situationen och kontaktuppgifter i området där hunden försvann. Var inte rädd att prata med människor eller till och med knacka på hos de som bor i området. Ju fler som vet om att hunden är bortsprungen, desto fler kommer att vara uppmärksamma.

 8. Många gånger kan man ta hjälp av andra hundar som kan söka på ett sätt vi människor inte klara av. Dels kan de ta sig fram i skog och mark på ett smidigare sätt, dels uppfattar de spår som människor missar.

Hunden är försvunnen

Läs fler tips om vad man kan göra för att förebygga att hunden försvinner.

Läs mer
Linnéa Kjellén