Vad gör jag när hunden vägrar äta?

Om hunden inte vill äta sin mat är det viktigt att observera hur hunden mår i övrigt. Om hunden till exempel har torr nos, vattniga ögon eller förändringar i pälsens kvalité så kan det tyda på att det är något som inte står rätt till och en veterinär bör undersöka hunden.

Andra tecken på att hunden mår dåligt är feber, diarré, kräkningar eller torra slemhinnor. Ta en första kontakt med 2288 Djurens vårdguide så kan de ge rådgivning om vad man som hundägare kan göra själv och hjälpa till att avgöra när det är dags att uppsöka en veterinärklinik.

Problem med tänder eller munhåla kan också vara en orsak till att hunden inte vill äta. Undersök tänderna och munnen och misstänker du smärta eller obehag hos hunden så ska du kontakta veterinär.

Hunden äter inte torrfoder

Om det verkar som att hunden har intresse för mat men inte för det foder som serveras i matskålen kan man testa lite olika saker för att stimulera hundens aptit.

  • Byt foder: om hunden inte vill ha torrfoder kan man testa att byta till ett annat märke eller byta till våtfoder eller färskfoder. Byter man typ av foder så bör man göra det stegvis.
  • Ställ undan matskålen: Genom att servera maten på fasta tider och bara under en kort tid kan man göra maten mer intressant för hunden. Ställ fram matskålen och om hunden inte ätit efter 15 minuter tar du bort den igen och avvakta först till nästa mål innan den ställs fram på nytt.
  • Aktivera hunden: Hunden kan tappa aptiten om den inte får tillräckligt med motion. Testa att ta lite fler promenader och lek med hunden. Läs fler tips på att aktivera hunden.
  • Lek med maten: Använd maten som belöning vid lekar och när ni tränar lite olika tricks. Man kan också låta hunden söka efter maten.
  • Sluta ge hunden godis eller annan mat: En hund som blir bortskämd med smarrigt godis eller smakbitar av människomat kan börja förvänta sig det i stället för sin vanliga hundmat.

jackrussel vill inte äta sin mat

Hunden äter inte ibland

Hundar kan ha minskad aptit under perioder. Det behöver inte vara fel på vare sig hunden eller maten men hunden har inte lust att äta som vanligt. Om hunden verkar må bra i övrigt så kan man avvakta så länge hunden äter litegrann och dricker vatten. Om hunden inte vill ha någon mat alls ska man dock vara uppmärksam och kontakta vårdrådgivare eller veterinär.

Läs mer:

Grönsaker hundar får äta

Hundar som äter sten

Varför kräks valpen?

Giftiga livsmedel för hunden

Vilket hundfoder ska man välja?

Magproblem hos hund

En hund som inte vill äta kan ha problem med magen. Läs mer om magproblem hos hund.

Läs mer
Linnéa Kjellén