Ska hundar äta grönsaker?
Hundar är av naturen köttätare och behöver inte äta grönsaker som vi människor. De har ett annat näringsbehov än oss och det är inte att rekommendera att helt och hållet ersätta köttbaserat foder med vegetariskt. Däremot är frukt och grönsaker bra komplement till hundens helfoder eller som alternativ till godis. Några bra anledningar till att ge hunden grönsaker:
- Grönsaker kan ges för att dryga ut helfodret.
- Grönsaker är en nyttig ersättning för hundgodis.
- Grönsaker kan också ges för att dryga ut ett helfoder och öka mättnadskänslan för en hund som behöver gå ned i vikt.
Vilka grönsaker kan hundar äta?
Här är några frukter, bär och grönsaker som hundar kan äta:
Majs:
Majs är sött och gott och det går bra att hundar äter majs. Du ska dock undvika att ge hunden majskolvar eller bitar av majskolv. Den hårda kärnan i en majskolv kan fastna i hundens tarmar.
Vitkål:
Hundar kan äta vitkål och vissa hundar tycker det är gott att gnaga på en bit kål. Vitkål innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler som kan vara bra för hundens hälsa. Riven vitkål kan till exempel vara ett bra sätt att dryga ut en måltid till en hungrig hund. Var uppmärksam på att för mycket vitkål kan leda till att det bildas mycket gaser i hundens mage som kan orsaka obehag.
Morot:
Morot är en till grönsak som hunden kan äta. Rivna morötter är ett bra sätt att dryga ut hundens matportioner och vissa hundar tar gärna emot en morot som ett tuggben. Du kan ge hunden råa, rivna, kokta eller ångkokta morötter. Morötter kan ha en välgörande effekt på ögon, hud och päls.
Broccoli:
Broccoli som är ångad eller kokt är ett bra komplement till hundens vanliga foder. Hunden ska inte äta broccoli i stora mängder och inte heller äta rå broccoli.
Gurka:
Gurka innehåller nästan inga kolhydrater och inget fett vilket gör att gurka är bra snacks för hundar som behöver gå ner i vikt eller hålla formen.
Potatis:
Det går bra att ge hunden kokt potatis. Potatis är lättsmält och ger fiber, vitaminer och mineraler.
Blåbär:
Många hundar passar på att äta några blåbär på promenaden i skogen. Det går bra att hunden äter måttliga mängder med blåbär. Blåbär är nyttiga men innehåller också mycket fruktsocker så ska ges i lagom mängd.
Banan:
Du kan ge din hund banan i måttliga mängder. Precis som många andra frukter innehåller banan mycket fruktsocker så hunden ska inte äta för mycket banan.
Äpple:
Många hundar tycker om äpple och det går bra att ge hunden i mindre mängd. Hunden ska absolut inte äta kärnorna och var uppmärksam på att hunden inte sätter i halsen eftersom äpplebitar är hårda.
Sparris:
Hundar kan äta sparris, men de kan ha svårt att smälta rå sparris. Om sparrisen är ångad eller kokt så går det bra. Inlagd sparris kan du ge till hunden om du misstänker att den har fått i sig något vasst, som till exempel en vass benbit. Trådarna i sparrisen kapslar in föremål i magen och hjälper till så att det transporteras ut ur magen.
Vattenmelon:
Vattenmelon och andra typer av melon kan du ge till hunden som godis. Vattenmelon är särskilt bra på sommaren när hunden mår bra av att få i sig extra vätska. Undvik kärnorna och det hårda skalet.
Kiwi:
Hundar kan äta kiwi men undvik att ge hunden skalet. Det finns också hundar som reagerar på kärnorna. Du kan med fördel välja en annan frukt än kiwi, eller begränsa till små mängder.
Jordgubbar:
Hundar kan äta jordgubbar som godis. Bären innehåller mycket fruktsocker så precis som andra frukter ska inte hunden äta för mycket.
Vilka grönsaker ska man undvika?
Det är vissa frukter och grönsaker som man ska undvika helt eller vara försiktig med. Det här ska hunden inte äta:
- Vindruvor
- Russin
- Lök, vitlök
- Avokado
- Körsbär
- Spenat (går bra i små mängder)
Läs mer om vad hundar inte får äta.
Prova vilka grönsaker och frukter hunden tycker om
Vissa hundar har en god aptit och testar gärna allt som serveras. Andra är mer kräsna och man kan testa sig fram och se om det är någon grönsak eller frukt som hunden tycker om. Vissa grönsaker kan orsaka gaser i magen så om hunden inte är van att äta grönsaker får man börja med lite i taget och se om hundens mage tål det. Tänk också på att anpassa storleken på frukt- eller grönsaksbitar så att hunden inte kan sätta dem i halsen.