1. Hem
  2. Moderna Djurförsäkringar
  3. Blogg
  4. Aktivering
  5. Klickerträning - framtassar på target

Läs mer om vad är klickerträning för att komma igång. Sen går du vidare till börja med klickerträning för att lära dig metoden från grunden. Efter det finns det fler tricks att prova:  

 

Framtassar på target

Målet är att hunden ska ställa sig med båda framtassarna på ”target”, som i detta fall är en disktrasa. Det fungerar bra med ett grytunderlägg, en sten, en tidning, en bit planka eller precis vad som helst som hunden får plats med sina tassar på och som hunden inte upplever som obehagligt att stå på.

Som ni ser i filmen går det att göra träningen helt utan att man som förare säger något. Vi låter ”klicket” tala. Det är först när man ska lägga till ett kommando som man lägger till ord eller tecken.

Tassar på target – så gör du:

Är din hund ny med klickerträning så är det bra att börja övningen inomhus där det är mindre störning. Tänk på att ibland byta rum och platser även inomhus med alla tricks du gör. Det är lätt att man fastnar i köket och alla vet vi hur lätt det är att få hunden att sitta i köket mot hur det är utomhus - i köket finns ju allt gott inom räckhåll. När hunden kan övningen inomhus så kan ni även träna utomhus.

Som med alla nya beteenden man vill lära sin hund delar man upp dem i mindre steg. Varje steg skall upprepas tills det har blivit ett flyt och hunden har lyckats göra rätt, åtminstone 4 av 5 gånger. Klarar inte hunden steget man är på så går man för fort fram. Då får man hoppa tillbaka ett par steg.

  1. hunden tittar på target – klicka och belöna (Du själv ska fästa blicken på target - inte på hunden)

  2. hunden sträcker sig mot target – klicka och belöna

  3. hunden nosar eller trampar på target – klicka och belöna

  4. hunden trampar på target – klicka och belöna

  5. hunden trampar med båda tassarna på target – klicka och belöna

När det här sitter kan man lägga på ett kommando om man vill. Kanske vill du ha ett kommando som är relaterat till den sak ni använder som target som till exempel ”trasan”, men då kan man inte använda samma kommando när man vill att hunden hämtar trasan. Ett annat lämpligt kommando kan vara ”dutta” eller ”trampa” som faktiskt beskriver vad man vill att hunden ska göra.

Variation i träningen

För att skapa variation och olika svårighetsgrad i övningen varierar man avståndet till target samt flyttar både på den och sig själv i olika positioner och avstånd. När man avslutar ett träningspass ska man se till att plocka bort det som man har använt som target så att hunden inte ställer sig på den när man inte hinner klicka.

Lycka till och kom ihåg att träningen ska vara en rolig stund för dig och hunden!

Film och text i samarbete med Lill Svensson, Hundsjälen.

Belöning till hunden

Vet du vad som är bästa belöningen för din hund?

Läs mer
Linnéa Kjellén

Granskad av

Lill Svensson Hundbeteendevetare