Hur vet man att katthonan är dräktig?

Det finns några vanliga tecken man kan hålla utkik efter om man tror att katthonan är dräktig. Det märks oftast inte så mycket alls förrän det har gått ca tre veckor efter parning, så fram till dess får man bara ha tålamod.

  • Spenarna blir mer fylliga och rödare till färgen. Tips! Innan hon åker till hankatten; lägg honan på rygg och ta en bild på hennes spenar. Då kan man enkelt jämföra efter några veckor och se om de ändrats.
  • Honan kan må lite illa och kräkas.
  • När illamåendet passerat är hon mer hungrig än vanligt.
  • Om man väger honan innan parning och väger henne regelbundet kan man se en viktuppgång. Under dräktigheten kan vikten öka med 40%.
  • Katthonans beteende kan förändras. Vissa katter blir mer tillgivna och keliga medan andra katter drar sig undan och vill vara i fred.
  • Förändringar på magens storlek syns oftast väldigt sent under dräktigheten.

bildexempel på hur kattens spenar ändrar färg vid dräktighet

Oftast behöver man inte uppsöka veterinär under kattens dräktighet men håll utkik efter avvikande beteende som kan tyda på att allt inte står rätt till och då bör man söka hjälp:

  • Om katten får försämrat allmäntillstånd. Det är viktigt att innan parning lära sig vad som är normalt för sin katthona. Läs mer om att kolla kattens hälsostatus.
  • Om katten slutar äta.
  • Om katten har flytningar. Katthonan ska inte ha några typer av flytningar under dräktigheten.

 

Hur länge är en katt dräktig?

Kattens dräktighet varar i ca 63 dygn, dvs. ca 9 veckor.

När det gått drygt 3 veckor kan en veterinär känna om det finns ungar i magen eller säkerställa det med en ultraljudsundersökning. Man ska dock tänka på att man utsätter katthonan för stress och en risk för smittor när man tar henne till veterinären.
Efter ca 45 dagar kan man se kattungarna på vanlig röntgen. Det är dock väldigt ovanligt att man kollar kattens dräktighet med ultraljud eller röntgen.

 

Bra mat och lugn och ro

Under dräktigheten bör man ge katthonan ett foder anpassat för just dräktighet eller kattungar. Katthonan kommer att behöva väldigt mycket mer energi än vanligt, både under dräktigheten och efter att kattungarna har fötts då hon ska producera mjölk till dem.

Skapa en lugn och trygg miljö för katten där hon kan föda. Hon vill gärna ha en låda eller korg i ett rum där hon kan få vara i fred, till exempel i sovrummet eller i ett rum där man själv kan hålla henne sällskap och ha uppsyn. Du som uppfödare får räkna med att hålla henne sällskap under några timmar när det närmar sig förlossning och under själva förlossningen. Visa henne platsen som du har förberett och gör vad du kan för att hindra henne från att smita iväg och föda kattungarna på en mindre lämplig plats som i en garderob eller liknande.

Om det behövs ska du isolera lådan från golvet med en tjock matta eller frigolit. Bädda lådan med en dyna, underlakan eller handdukar men inte frottéhanddukar. Välj en låda med sidor så höga att kattungarna inte kan trilla ut och skapa gärna ett tak med ett lakan.
Rumstemperaturen bör vara runt 22 grader. I själva lådan kan man behöva ha en högre temperatur och då kan man använda värmeflaskor, vetekuddar eller värmedynor. Det är väldigt viktigt att katterna inte har direkt kontakt med den värmekällan utan ha ett lager av lakan/filtar mellan.

Om du planerar att föda upp flera kullar kan du läsa om att starta kattuppfödning hemma.

dräktig katt vilar i en korgNär vet man att det är dags för kattungar?

Vanliga tecken på att det börjar närma sig förlossning är att katthonan verkar rastlös och förändrar sitt beteende. Hon kan försöka undvika dig eller ständigt följa efter dig. Det är också vanligt att hon jamar mycket och putsar sig överdrivet.

Ju närmare födsel det närmar sig kommer hon att lägga sig tillrätta i lådan och spinna högt. Man ser att vattnet går och då är det inte långt kvar innan kattungarna visar sig. Normalt tar det mindre än en timme. Läs mer om förlossning av kattungar.

Försäkring för kattuppfödare

Vilka försäkringar behöver man när man föder upp katter? Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa och erbjuder försäkring till kattuppfödare.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert