Hur väl du än sköter om din katt, så är det troligt att den blir sjuk eller skadad någon gång under sin livstid. Din katt kan tyvärr inte tala om var den har ont eller om något känns fel, så därför är det viktigt att du håller koll på hur katten mår. Du bör ha som vana att göra en daglig kontroll av din katt. Känn igenom hela katten och kontrollera öron, mun, tassar och genitalier lite extra. Om du har bra koll på kattens normala funktioner när den är frisk, då kan du lättare identifiera om något inte står helt rätt till.

Det finns ett par saker du inte behöver kolla varje dag, men det kan vara bra att känna till normalvärden så att du lättare kan se om katten är frisk. Gör några noteringar som du sparar till exempel tillsammans med dina försäkringshandlingar:

Kattens temperatur:

En katt har normalt en temperatur på 38-39 grader. Ta tempen på din katt under ett par dagar när den är frisk så vet du vad som är normalt för just din katt. Man tar tempen på katten med hjälp av en vanlig digital muntermometer som man kan hitta på apoteket. Doppa spetsen i lite olja eller salva och för in termometern i ändtarmen på katten.

Kattens puls och andning:

Förändringar i puls och andning kan tyda på sjukdom så lägg märke till hur din katt beter sig normalt. Pulsen känns lättast på insidan av låret, ganska högt upp i ljumsken. Normal vilopuls för en katt är 120-140 slag per minut.

I vila tar en katt 16-40 andetag per minut. Notera hur din katt andas vid olika tillfällen på dagen.
 

Aptit och törst:

Äter katten som vanligt? Eller dricker den mer eller mindre? Aptiten kan avslöja mycket. Om du har en katt som går ute och jagar så kan det vara svårt att veta om aptiten förändras, men om katten tackar nej till en favoritgodis så är det ett tydligt tecken på att allt inte står rätt till. Läs mer om katt som inte vill äta.

Om katten mår dåligt

Om du märker att något inte står rätt till, och inte direkt kan hitta någon förklaring till förändringen så är det viktigt att låta en veterinär undersöka din katt. Hur snabbt man behöver besöka veterinären beror på kattens allmäntillstånd. En katt med ansträngd andning eller blödningar måste komma till veterinären snabbt. Är tillståndet inte akut kan du först kontakta djurens vårdguide.

Förutom de saker vi nämner ovan så är det bra att inför kontakten med veterinären har koll på följande uppgifter:

  • Vilken ras, ålder och kön din katt har.
  • Hur din katt uppträder, har den förändrat sitt beteende etc.
  • Om din katt har hosta.
  • Hur pälsen ser ut.
  • Om din katt har kräkts.
  • Hur avföring och urin ser ut och när din katt senast bajsade samt hur ofta den kissar.
  • Hur ögonen ser ut.

Anteckna gärna dessa uppgifter tillsammans med temperatur, puls, andning och notering om aptit och törst innan du kontaktar veterinären, så kan man snabbare avgöra om du behöver komma in med din katt.

Läs mer om kattens hälsa:

Kattens hälsa

Läs mer om vanliga sjukdomar och kattens hälsa.

Läs mer
Linnéa Kjellén