Vilka nakenkatter finns det?

Sphynx:

Den kattrasen som man oftast menar när man säger nakenkatt är kattrasen Sphynx. Det här är den första hårlösa kattrasen som har avlats specifikt för egenskapen att den saknar päls. Kattrasen kallades tidigare Canadian eftersom den har avlats fram i Kanada. Läs mer om Sphynx.

honkatt och kattunge av kattrasen sphynx

Don Sphynx:

Det här är en kattras utan päls som kommer från Ryssland. Don sphynx kan ha lite päls på nos, öron, tassar och svans, men är nästan helt naken. Det är en medelstor, muskulös katt som är tillgiven och tycker om kroppskontakt. Den ligger gärna bakom nacken, sitter på axeln eller delar täcke i sängen.

katt av rasen don sphynx ligger och tittar mot kameran

Peterbald:

Peterbald är också från Ryssland. Den här kattrasen påminner mycket om de orientaliska kattraserna som Siames, men den stora skillnaden är att Peterbald har väldigt lite eller ingen päls alls. De kan ha lite päls på nosen, öronen, benen och svansen. Det här är en slank och elegant katt med trekantigt huvud och stora mandelformade ögon.

katt av rasen Peterbald

I USA finns det ytterligare några rasvarianter av nakenkatter. Man har till exempel korsat Sphynx med andra kattraser.

  • Elf – korsning mellan Sphynx och American curl. En nakenkatt med bakåtvända öron som American curl har.
  • Bambino – som är en korsning mellan Sphynx och Munchkin. Det här är en liten nakenkatt med korta ben.

porträtt av kattraserna elf och bambino

Vad är speciellt med en nakenkatt?

Eftersom nakenkatter saknar päls så är deras hud väldigt exponerad och de blir känsliga för sol. Kyla och uttorkning. De behöver givetvis ingen pälsvård, men behöver istället hudvård. Nakenkatter behöver badas oftare än en katt med päls. Alla katter producerar en pälsolja i huden. På en katt med päls absorberas oljan i pälsen, men på en nakenkatt blir oljan kvar på huden och bildar en kletig beläggning som man måste tvätta bort. Ett bad ungefär en gång i veckan brukar vara lagom. Man måste också hjälpa katten att rengöra öronen. Eftersom det inte finns någon päls i öronen så kan där samlas smuts.

Nakenkatter är mer känsliga för kyla än andra katter. Det är svårt att ha dem utomhus, och inomhus kan man behöva kontrollera temperaturen. Vissa katter trivs bra om de får kläder som kan hjälpa dem att hålla värmen när det är lite kyligt. De måste använda mycket energi till att hålla värmen och har därför en högre ämnesomsättning än andra katter och äter mer. Man brukar säga att nakenkatter ska ha tillgång till mat hela tiden. Det är samtidigt viktigt att katten inte blir överviktig, så man få testa sig fram.

Nakenkatter har heller inget som skyddar mot solens strålar, så när det är soligt får man vara försiktig med att ha dem ute och smörja in dem med solskydd.

Är nakenkatter allergivänliga?

Många pälsdjursallergiker tål nakenkatter, men långt ifrån alla. De flesta som är allergiska mot katter är allergiska mot ett protein som utsöndras från kattens hud och som finns i kattens saliv. När katten slickar sig fastnar partiklar i pälsen, torkar och blir till ett damm. Eftersom nakenkatter inte har någon päls så stannar inte lika mycket partiklar kvar på katten. Läs mer om allergivänlig katt.

Hitta rätt kattförsäkring

Vilken veterinärvård som ingår i en kattförsäkring är en stor del av priset. Läs vår guide och hitta rätt försäkring för dig.

Läs mer
Linnéa Kjellén