Yorkshireterriers bakgrund

Som namnet avslöjar är det här en hundras med ursprung i Yorkshire, Storbritannien. Under mitten av 1800-talet var det populärt bland arbetare på väverier och ullfabriker att föda upp hundar som extrainkomst. De här små, mjukhåriga hundarna blev populära som sällskapshundar hos damer i rikare familjer. Yorkshireterrier erkändes som ras redan 1886.

Fakta om Yorkshireterrier:

  • Ursprung: Storbritannien
  • Mankhöjd: max 25 cm
  • Vikt: ca 3 kg
  • Livslängd: 12-15 år
  • Egenskaper: alert, nyfiken, envis

Storlek och utseende hos en yorkshireterrier

Yorkshireterrier är en väldigt liten hund, maxvikten ligger runt 3 kg. och de är sällan högre än 25 cm i mankhöjd. Med tanke på att den är så liten så är den relativt ömtålig. Man ska till exempel vara uppmärksam om man har en yorkshireterrier tillsammans med mindre barn, för att skydda hunden från barnen.

De har en lång päls med stålblå färg. Man kan givetvis välja att klippa pälsen, men enligt rasstandard ska en yorkshireterrier vara långhårig och då krävs en hel del pälsvård. Man får bada hunden varannan vecka och borsta igenom pälsen minst varannan dag. Läs mer om pälsvård på hund.

söt liten yorkie tillsammans med sin matte

Att köpa en yorkshireterrier

Yorkshireterrier har ett temperament som är alert och den är pigg och orädd. Den är nyfiken och vill gärna lära sig saker och hänga med på olika aktiviteter. Även om den är liten och söt kan den vara envis och tuff, det är trots allt en terrier. Så precis som med andra hundraser ska man inte slarva med uppfostran.

Det är framför allt en hundras som används som sällskapshund och på hundutställning. Man kan också träna lydnad eller agility och det finns också individer som har framgångar i viltspår. En bra balans av promenader, aktivering och sköna stunder i soffan är det de flesta hundar mår bäst av.

 

Hälsa och sjukdomar hos yorkshireterrier

Som ägare till en yorkshireterrier måste man vara extra observant på hundens tänder och vara noga med tandvård för hunden. Det är många valpar som inte tappar sina mjölktänder som de ska och hundrasen får också lätt tandsten.

Andra hälsoproblem hos rasen är problem med luftvägar och knäskålar (patella luxation). Yorkshireterriern kan ofta bli relativt gammal, 12–15 år är inte ovanligt.

Redo att köpa hund?

Vi har samlat viktig information och goda råd inför hundköpet.

Läs mer
Linnéa Kjellén