Borsta hundens tänder

Tandborstning är det bästa för att förebygga bildande av tandsten och karies hos din hund. Borsta din hunds tänder helst varje dag. Det mesta av placket sitter på utsidan av tänderna. Ett par gånger i veckan är ok, men en gång i veckan är för lite. För att få bort placket är själva tandborstningen viktigast, men en speciell hundtandkräm hjälper till. Det finns många sådana med olika smaker. Vissa av dessa tandkrämer innehåller enzymer som ska hjälpa till att lösa upp placket. En vanlig människotandkräm ska inte användas då den förmodligen innehåller fluor, vilket inte är bra för hundar att få i sig. Det finns även andra ämnen i vanlig tandkräm som ska undvikas för hundar.

För större hundar går det bra med en vanlig tandborste, och för de mindre kan en liten barntandborste vara riktigt bra. När man vänjer valpen eller en annan nybörjare med tandborstningen så kan en fingerborste av mikrofiber eller rent av en speciell borsthandske vara en god början. Det finns givetvis en mängd speciella hundtandborstar till alla storlekar av hundar.

liten söt hund sitter med tandborste i munnen

Läs mer:

 

Testa med eltandborsten på hunden

Men varför inte prova med en vanlig eltandborste! Den är bäst! Med den vanliga manuella borsten så får man alltid känslan att man missat någon tandyta. Med den roterande eltandborsten har man full kontroll och kan gå över tandytorna med precision. Det märks att den är mycket effektivare än en vanlig borste. Det gäller att koncentrera sig på en tand i taget och inte trycka för hårt.

Nu är det ju väldigt individuellt hur en hund reagerar på en eltandborste. Vänj hunden först med ljudet utan att borsta. Sedan är det bara att prova. För de allra minsta hundarna kan en eltandborste vara lite i största laget men uppåt i storlek finns inga gränser.

Tandvård hos veterinären

Har man missat att borsta hundens tänder och det har bildats tandsten är det bäst att gå till veterinären och få det avlägsnat med ultraljud. Samtidigt kan tänderna poleras upp, vilket förlänger tiden fram till nästa rengöring på klinik. Detta görs när hunden är nedsövd. Räkna med att en sådan tandsanering kostar 1 700 - 3 000 kr. Behöver man röntga och avlägsna tänder så kan kostnaden dra i väg mot 4 000 - 6 000 kr. Ja, kanske ändå mer. Det finns speciellt utbildade veterinärer och tandläkare som även lagar tänder på hundar precis som hos oss människor. Tandvård omfattas normalt inte av hundförsäkringen. Det är bara plötsliga olyckor som ersätts. Läs mer om försäkring för tandvård hos hund.

Mer om hundens hälsa

Här hittar du information om vanliga sjukdomar hos hunden och många bra hälsotips för hunden.

Läs mer
Gunnar Lindgren