Renhund

Lapsk vallhund är en spetshund som har funnits väldigt länge. Man tror att den har sitt ursprung i spetshundar som användes både som jakthundar och vakthundar på den tiden som samerna levde mest på jakt och fiske. När samerna började med renskötsel utvecklades hundrasen till en renvallande hund. Länge ansågs finsk lapphund och lapsk vallhund vara samma ras men lapsk vallhund blev en egen ras 1966. De skiljer sig åt i kroppsbyggnad och typ av päls.

Lapsk vallhund är en så kallad ”kroppsvallare” och vallar renar genom att röra sig mycket och de använder också sitt skall. De är uthålliga och kan röra sig långa sträckor för att hålla koll på och flytta stora grupper av djur. De samarbetar bra med sina förare men kan också arbeta självständigt för att utföra sina arbetsuppgifter. Läs mer om vallhundar.

 

Vilka färger har en lapsk vallhund?

Lapsk vallhund är svarta i olika nyanser. Det kan innebära att de är gråaktiga eller bruna i tonen. Runt huvudet, på benen och på kroppens undersida är färgen ofta ljusare än på resten av kroppen. De kan också ha vita tecken på halsen, bröstet eller benen. De har en tjock underull vilket gör pälsen perfekt för att klara av ett kallt klimat.

Det här är medelstor vallhund som ska vara kraftig och muskulös men inte tung. Lapsk vallhund har ett vägvinnande steg som den har nytta av när den rör sig långa sträckor runt renhjordarna. De är ca 50 cm i mankhöjd vilket är lite mindre än till exempel Siberian Husky.

valp lapsk vallhund leker i gräset

Lapsk vallhund som familjehund

Lapsk vallhund är en vänlig och tillgiven hundras som kan vara en mycket fin familjehund och fungera ihop med barn. Hundrasen är ofta tålmodig och inte ljudkänslig. Den är lättlärd men kan kräva en tydlig uppfostran så att de vet vem i familjen som bestämmer. Den behöver också träning och social träning från tidig ålder. Det är en fördel om man har hundvana när man köper en lapsk vallhundsvalp.

Lapsk vallhund har samtidigt en hög energinivå och älskar att arbeta. Hunden måste inte valla för att må bra men måste aktiveras på andra sätt för att få utlopp för sina medfödda instinkter. Om man aktiverar sin vallhund på andra sätt genom till exempel en hundsport så fungerar de bra som familjehund. Lapsk vallhund är populär inom olika aktiviteter som till exempel lydnad, spår eller som draghund.

 

Hälsa hos lapsk vallhund

Lapsk vallhund är generellt en frisk och sund hundras. Det är inga sjukdomar som är typiska för hundrasen men det förekommer ett par olika ögonsjukdomar, kryptorchism (avsaknad av en eller båda testiklarna) samt som hos många andra hundraser höftledsdysplasi (HD).

Hundrasen kräver ingen direkt pälsvård men den fäller rikligt ett par gånger om året så man kan behöva borsta pälsen under fällning och får stå ut med att plocka fram dammsugaren ofta.

Dags att köpa hund?

Här hittar du goda råd och bra information inför hundköpet

Läs mer
Linnéa Kjellén