Goldendoodles ursprung

Eftersom goldendoodle är en blandras som inte är godkänd som en egen ras finns det heller ingen exakt historia om dess ursprung. Blandningen kom till i USA under slutet av 1990-talet och sedan dess har det fötts upp goldendoodle mer planerat och systematiskt. Vad man önskade skapa var en hundras med den härliga personligheten hos en Golden retriever med intelligensen hos en pudel. Pudelns päls har också egenskaper som gör att den ofta är mer allergivänlig än andra hundraser.

Idag är goldendoodle en av de mest populära blandraserna tillsammans med labradoodle.

Fakta om goldendoodle:

  • Ursprung: blandras från USA
  • Mankhöjd: väldigt varierande men ofta 55-65 cm
  • Vikt: väldigt varierande men ofta 14-20 kg
  • Livslängd: 12 till 15 år
  • Egenskaper: glad, social, livlig

Storlek och utseende hos goldendoodle

Goldendoodle är en blandras och kan därför variera en hel del i storlek och utseende. Det vanligaste är att goldendoodle blir en mellanstor till stor hund med en mankhöjd runt 60 cm och en vikt på 14-20 kg. Storleken varierar givetvis beroende på vilken storlek föräldrarna har.

Goldendoodle har en vågig eller lockig päls. Pälsens kvalitet kan variera och vara mer lik den långa pälsen hos en golden retriever eller mer lik den krulliga pälsen hos en pudel. Det finns goldendoodle som inte fäller någon päls men det kan också variera. De hundar som inte fäller någon päls är ofta mer allergivänliga än andra hundraser, men det är inte en garanti att goldendoodle är allergivänlig. Det finns inga allergifria hundraser.
Vanligaste färgen på en goldendoodle är gyllene men de kan vara svarta, vita eller ha andra färgkombinationer.

goldendoodle ligger i mattes knä och myser

Att köpa en goldendoodle

Goldendoodle är en härlig blandras och har du tur får du de bästa egenskaperna från både ursprungsraserna. Golden retriever är social, följsam och vänlig och en pudel är intelligent, nyfiken, alert och lättlärd.  Goldendoodle är därför ofta sällskaplig och lojal. De är också lättlärda, intelligent och väldigt anpassningsbara.
Det här är en aktiv och energisk blandras som vill röra på sig och aktiveras. De passar till många olika aktiviteter och hundsporter som rallylydnad, lydnad och agility.

tre gulliga goldendoodle valpar

Sjukdomar och hälsa hos goldendoodle

Eftersom goldendoodle inte är en godkänd hundras finns det heller inte dokumentation om blandrasens hälsostatus. Som hos alla blandraser kan man ha oturen att en goldendoodlevalp ärver hälsoproblem från båda föräldrarna.

Hos golden retriever förekommer till exempel höftledsdysplasi och ett par andra sjukdomar som man arbetar aktivt med i rasklubbens avelsstrategi. Hos pudel förekommer också höftledsdyplasi samt ett par ögonsjukdomar.
Seriösa uppfödare är alltid noga med att föda upp så friska och sunda hundar som möjligt.

Kan man försäkra en blandras?

Moderna Djurförsäkringar är en del av Trygg-Hansa. Vår veterinärvårdsförsäkring och livförsäkring kan du teckna även för en blandras.

Läs mer
Linnéa Kjellén Hundens och kattens försäkringsexpert