Ta med katten till stugan

Om man har semester i sin egen sommarstuga är det lättare att vänja katten vid den nya platsen. Första gången ni kommer dit med katten kommer den behöva massor av tid för att anpassa sig. Låt katten vara kvar i sin transportbur på en lugn plats medan ni packar upp. När ni sedan släpper ut katten bör ni kontrollera att alla dörrar och fönster är stängda så att katten kan utforska alla utrymmen utan att rymma ut.

Även om katten är van att vara ute på hemmaplan ska man vara försiktig att släppa ut katten på en ny plats. Man kan börja med promenader i sele och koppel och sedan släppa ut katten med en spårsändare.

Ta med det katten behöver för de första dagarna på semestern. Mat, vatten, godis, kattlådor och kattsand. Ta också med några välbekanta saker hemifrån som en filt eller korg katten tycker om och en klösstolpe.

Läs mer om att resa i bil med katt.

Ta med katt till camping

När man campar med husvagn eller husbil kan man ta med sig katten på campingutflykter. Låt katten bekanta sig med husvagnen eller husbilen redan på hemmaplan så att den förstår att det är en trygg plats. Gör i ordning en skön sovplats och servera vatten och mat. Börja sedan med kortare utflykter innan det blir en längre campingsemester.

Under resa ska katten sitta i en transportbur. Katten kan inte vara lös i bilen eller husbilen. När husvagnen eller husbilen står parkerad kan katten vara lös inne men bör vara kopplad med sele och koppel om man vill släppa ut katten. Om man tänker besöka en campingplats kan man kolla vilka regler som gäller för husdjur. Oftast krävs det att man håller katten kopplad eller instängd med staket. Det sista man vill är att katten springer bort på en främmande plats.

katt på semester med familjen på landet

Ta med katt på hotell

Det går också att ta med katten till hotell eller B&B men det kan bli lite knepigare. Ta kontakt med boendet som ni har tänkt boka och fråga om det är ett kattvänligt boende. Om din katt blir stressad av att det är andra djur i närheten så är det bra att fråga om sådant så att man är förberedd eller kan välja ett annat boende.

Man kan försöka vänja katten vid att byta miljö ibland. Innan man väljer att ta med katten på hotell kan det vara bra att ta med katten till familj eller vänner och bara öva sig på att vara på resande fot. Har man en katt som lätt blir stressad men det inte finns något annat alternativ än att ta med katten på resan kan det hjälpa med lugnande feromonspray. Rådfråga veterinär om användning.

Semestra hemma med katten

Om man har en katt som inte alls verkar uppskatta att lämna hemmet så kan man välja att lämna katten till en kattvakt eller planera sin semester på hemmaplan:

Har du rätt kattförsäkring?

Om du ska resa med katten är det bra att ha en veterinärvårdsförsäkring till katten.

Läs mer
Linnéa Kjellén