Locka ner katten

Man kan alltid försöka locka ner katten med mat och vatten. Ställ fram skålar nedanför trädet. Om du vet att katten har någon favoritmat som luktar väldigt gott så använd den maten.

Man kan försöka ta sig upp på stammen och kleta till exempel tonfisk eller något annat som katten tycker om på trädet, så kan katten bli sugen på att ta sig ner.

Om det finns en risk att katten kommer att hoppa från väldigt hög höjd kan man hjälpas ut fyra personer och spänna ut en presenning som katten kan landa i.

Klättra upp och möt katten

Många gånger har katten klättrat väldigt högt upp, och du kommer inte upp med en stege. Men det kan räcka med att klättra upp en liten bit för att katten ska våga ta sig neråt och möta dig. Det är lätt att bli klöst när du når katten eller om katten hoppar ner på dig, så se till att ha rejäla kläder och handskar på dig.

Du kommer behöva en ryggsäck eller annan väska som du kan stoppa ner katten i för att du själv ska kunna ta dig nerför stegen säkert.  Se till att stegen står stadigt och ta det försiktigt, en olycka händer lätt.

Ibland kan det hjälpa att bara ställa en stege mot trädet så vågar sig katten ner själv. Man kan också hänga trasmattor eller tjockare filtar på stegen så kan katten klättra på dem.

Kan man ringa brandkåren?

Förr kunde man ringa brandkåren som kom ut och hjälpte till att få ner katten från trädet med hjälp av brandbilens stege. Numera har sällan brandkåren eller räddningstjänsten möjlighet att göra den här typen av uppdrag, men man kan ringa det lokala brandkontoret och fråga.

Det är större chans att man får hjälp av klättrare eller arborister. Man kan höra av sig till den lokala klätterklubben eller ett företag som håller på med trädfällning. Det finns också samordnande grupper i sociala medier. Det finns till exempel ett forum som heter ”Vi som hjälper katter i träd” som har samlat ihop en massa bra tips och som kopplar ihop kattägare som behöver hjälp med duktiga klättrare och arborister som har erfarenhet av att hjälpa katter ner.

katten abbe högt upp i en tall

Abbe på äventyr

Katten Abbe brukar alltid komma hem på eftermiddagen, och han kommer alltid när matte eller husse ropar på honom. En dag dök han inte upp som vanligt och hans matte hittade honom tillslut högt upp i en tall i närheten av tomten. Han hade förmodligen jagats upp i trädet av sin kattbror.

Husse och matte började med att locka på Abbe, ta med hans favoritmat och vatten och hoppades att Abbe skulle våga sig ner. Efter ett par timmar började de leta efter hjälp i lokala grupper i sociala medier. Det dök ganska snart upp en klättrare som gjorde ett försök, men det hade hunnit bli mörkt och det blåste kraftigt, så hon lyckades inte ta sig upp tillräckligt högt.

Nästa dag kom en annan klättrare som de fått kontakt med via en grupp i sociala medier. Det var en kille som var van att klättra och att göra den här typen av uppdrag. Han var förberedd med säkerhetsutrustning, rejäla handskar, en säck och han sprayade sig också med feromoner som verkar lugnande på katter. Efter lugnt och stillsamt klättrande mot toppen lyckades han få tag på Abbe och hjälpte honom ner.

Hur länge kan en katt sitta i ett träd?

En katt blir snabbt svag om den inte får mat och vatten och dessutom måste hålla sig fast på en gren. Uttorkning, utmattning och kyla kommer göra att katten till slut ramlar ner.  Hur lång tid det tar är svårt att säga, men det är en risk att vänta för länge på att en katt ska klättra ner själv.

En katt som inte får mat eller vatten på ett eller ett par dygn kommer att bli uttorkad och kan dessutom få påverkan på sina inre organ.

Om katten har suttit i trädet ett dygn eller mer så är det lämpligt att ta katten till veterinär för att kolla kattens hälsostatus och om det behövs kan veterinären hjälpa till att återställa vätskebalansen.

Har du hittat en vilsen katt?

Vi har samlat information om hur du gör om du hittar en katt som verkar ha sprungit bort.

Läs mer
Linnéa Kjellén